Låtarna svenskarna väljer till sin begravning

Dela

Lalehs ”En stund på jorden” är den mest önskade låten när svenskarna får välja musik till sin begravning. Men det finns också en del oväntade alternativ med på listan, såsom ”Highway to Hell”, ”Fattig bonddräng” och ”This Is the Way”.

Musik är viktigt. Den gör oss pigga på morgonen, tar oss igenom träningspasset eller ett jobbigt uppbrott. Men den är inte bara betydelsefull under tiden man lever, utan också vid sitt sista avsked. En ny Sifo-undersökning från Fonus visar att var tredje svensk (34 procent) vill påverka vilken musik som spelas på deras egen begravning och tre av fem (60 procent) har någon gång tänkt på vilken låt de vill ha under ceremonin – det är en ökning med åtta procentenheter jämfört med när Fonus ställde frågan 2018.

– Vi märker att allt fler är specifika kring valet av musik till begravningen när de fyller i sitt Vita Arkiv. Det är ett sådant val då många stannar upp och verkligen funderar över vad de vill ska spelas. Jag tror att det har att göra med att det personliga, och att visa upp vem man har varit och vad man tycker är viktigt, spelar allt större roll under begravningsprocessen. Sen finns det de som i stället tycker att valet av musik ligger hos de anhöriga och snarare anger exempel på låtar som de verkligen inte vill ska spelas, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.

Undersökningen visar också att många har specifika önskemål om vilka låtar som ska spelas vid begravningen. De tre mest populära alternativen är "En stund på jorden" med Laleh, John Newtons låt "Amazing Grace" och musikstycket "Air" av Bach. Med på listan finns dock också några ovanligare alternativ som "Highway to Hell" med AC/DC, "Valhalla" med Ringnes-Ronny och Astrid Lindgrens "Fattig bonddräng".

– Att det finns så stor variation när det kommer till låtval tror jag beror på att känslan eller tonen man vill sätta på ceremonin också varierar kraftigt. Vissa föredrar att hålla sig till det traditionella och väljer låtar som "Amazing Grace", medan andra vill att musiken ska spegla det man själv lyssnat på i livet. Då är det vanligt att låtar som "This Is the Way" med E-type väljs. Oavsett vad, tycker jag det viktigaste är att man gör de val som känns bäst för en själv, säger Conny.

De fem populäraste låtvalen till sin egen begravning 

  • En stund på jorden, Laleh 
  • Amazing Grace, John Newton 
  • Air, Bach 
  • Ser du månen där du är ikväll?, Thomas Stenström
  • Time to say goodbye, Andrea Bocelli och Sarah Brightman

Ett urval av några utav de mer ovanliga låtvalen

  • Highway to hell, AC/DC
  • Valhalla, Ringnes-Ronny
  • Fattig bonddräng, Astrid Lindgren
  • Cornfield chase, Hans Zimmer (Interstellar)
  • This Is the Way, E-Type 

Om undersökningen 
Sifo-undersökningen genomfördes av Kantar Sweden på uppdrag av Fonus för att undersöka svenskarnas inställning till döden och begravning. 4 512 respondenter i åldrarna 18-79 år har svarat på undersökningen mellan den 25 januari och 6 februari 2024. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fonus ekonomisk förening erbjuder prisvärda och kvalitativa tjänster inom begravning och juridik. Fonus är Sveriges enda rikstäckande och mest anlitade begravningsbyrå, medan Familjens Jurist är Sveriges största plattform för juridisk rådgivning till privatpersoner. Inom Fonus ekonomisk förening finns även andra välkända varumärken som Vita Arkivet, Fondkistan, Bouppteckna.se och Farväl.se. Det gemensamma målet är att göra människors vardag tryggare och att vara ett stöd i beslut som rör livets stora frågor. Föreningen omsätter totalt 1,4 miljarder kronor och har 950 anställda på 300 kontor. Föreningen ägs kooperativt av cirka 1 125 organisationer runt om i Sverige. All vinst återinvesteras i företaget för att göra verksamheten ännu bättre för kunder, medarbetare och samhället i stort.

Följ Fonus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fonus

Så vill svenskarna vara klädda till sin sista vila18.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Kläder och stil är viktigt för de flesta, ett sätt att uttrycka sin personlighet och vem man är – både under livet och när man ska begravas. Men när det kommer till den sista vilan är det få som tänker på att skriva ner sina önskemål till anhöriga. Därför lanserar nu Fonus ett initiativ som uppmuntrar svenskarna att forma sin sista vila med sin personliga stil. "Det är ditt liv, dina val, ditt avsked", säger Conny Sohlberg på Fonus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye