Svensk Innebandy

Historiska landskamper väntar – Finnkampen arrangeras i Luleå och Uppsala

Dela

Landslagssäsongen 2024/25 rivstartar på hemmaplan. Nu kan Svensk Innebandy presentera att Finnkampen den 6–7 september spelas i Luleå och Uppsala. Det här blir första gången som damlandslaget spelar en landskamp i Luleå.

Damlandslaget ställs mot Finland i Luleå under Finnkampen 2024. Foto: IFF/Eng Chin An
Damlandslaget ställs mot Finland i Luleå under Finnkampen 2024. Foto: IFF/Eng Chin An

Ett historiskt evenemang. Det väntar den 6–7 september 2024 när landslagssäsongen rivstartar i Luleå och Uppsala.  

Damlandslaget kommer för första gången att spela en landskamp i Luleå när dubbla rivalmöten mot Finland väntar i Finnkampen. Det här blir också Linn Lundströms premiär som förbundskapten för blågult.  

Att välkomna Sveriges och Finlands landslag ser Luleå fram emot, berättar Gustav Vallgren. Förhoppningen är även att evenemanget på sikt ska locka nya utövare till sporten. 

– Äntligen får vi välkomna damlandslaget till Luleå! Det är i ett läge där vi behöver ett lyft på dam och flicksidan och vi hoppas det här ger en extra krydda till fler att får upp ögonen för den absoluta eliten, säger Gustav Vallgren, projektledare på Norrbottens Innebandyförbund, och fortsätter:  

– Sen att vi får det i två matcher med världens två bästa nationer gör det otroligt spännande och roligt. Vi ska se till att leverera så att det blir riktigt häftiga arrangemang och hoppas på en riktig folkfest för folksporten innebandy med fullsatt hall i båda matcherna. Sen att vi få visa upp Luleå som idrottsstad och värdstad i dessa sammanhang är oroligt viktigt. 

Från Svensk Innebandy har Luleå varit en spelplats som figurerat i diskussionerna under en längre tid. Att planerna nu blivit en realisation känns väldigt bra, berättar Svensk Innebandys marknads- och arrangemangschef Stefan Jonasson. 

– Det känns jättebra att vi äntligen får komma till Luleå! Det har varit aktuellt tidigare men inte blivit av. Nu ser vi fram emot en fantastisk helg där vårt damlandslag ställs mot svårast möjligaste motstånd, säger Stefan Jonasson och fortsätter: 

– Det är viktigt för oss att sprida ut våra evenemang över hela landet. Vi har länge sett Luleå som en potentiell spelplats och det känns jättebra att vi nu har rott det här i hamn och kan bjuda publiken på innebandy i absoluta världsklass. Vi ser fram emot en folkfest i september. 

Samtidigt som Finnkampen spelas i Luleå ställs U19-damerna och U19-herrarna mot sina finska motsvarigheter i Uppsala och IFU Arena i den andra delen av Finnkampen 2024.  

Senaste gången U19-damerna spelade en landskamp i Uppsala var 2022. För U19-herrarna är det hela vägen tillbaka till 2018 som en landskamp i Uppsala senast gick av stapeln.  

Tobias Svensson, VD vid IFU Arena, ser fram emot att återigen välkomna Svensk Innebandy till arenan.  

– Det känns fantastiskt kul och en ära att få vara värd för U19-landslagens Finnkamp i september, säger Tobias Svensson och fortsätter: 

– Damlandslagen har vi haft här flera gånger under de senaste åren men det är över sex år sedan vi hade tävlingsmatcher på IFU Arena för U19-herrarna, så det blir extra spännande. 

– När U19-damerna var här på Finnkamp i november 2019 satte vi publikrekord – det siktar vi på att slå nu och skapa en magisk stämning för våra landslag. 

Medarrangör till Finnkampen i Uppsala är Täby FC som under helgen har ett stort evenemang på plats. Alexander Brinkmann, klubbchef Täby FC, ser fram emot att välkomna publiken till IFU Arena i september. 

– Vi i Täby FC är stolta över att återigen få ett landslagsarrangemang tillsammans med Svenska Innebandyförbundet. Att vi nu kan kombinera det med vårt uppstartsläger i IFU Arena känns som en härlig uppgradering, samtidigt som vi ser det som en potentiell grund till bra publiksiffror, säger Alexander Brinkmann och fortsätter: 

 – Vår förening arbetar också med en uttalad strategi på spelarutveckling och egenfostrade spelare på seniornivå vilket gör att det här arrangemanget känns extra intressant. Förhoppningen är såklart också att kunna heja lite extra på några av våra egna SSL-spelare som är aktuella för damernas U19-landslag.

 – Tillsammans med Svenska Innebandyförbundet önskar vi er varmt välkomna till IFU Arena i september!

Att återvända till IFU Arena känns väldigt positivt, berättar Stefan Jonasson. 

– IFU Arena är en fantastisk spelplats för landslagsmatcher. Tillsammans med våra vänner i Täby och IFU Arena ser vi fram emot att välkomna alla innebandyintresserade till Uppsala, säger Stefan Jonasson och fortsätter: 

–  Det här är en unik chans att se nästa generations världsstjärnor – både i Sverige och Finland – och jag hoppas att så många som möjligt tar den. Jag ser fram emot att bygga Finnkampen i Uppsala till ett arrangemang med magisk stämning på läktarna.

Nyckelord

Kontakter

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 112 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

Följ Svensk Innebandy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye