Vallokalerna måste vara tillgängliga
Inget nytt problem – DHR får rapporter vid varje val om hinder för röstning.

– Båsen för röstning har oftast för höga bord, berättar Lars-Göran Wadén. Det är verkligen dumt och onödigt. De flesta skulle kunna sätta sig vid låga bord, men många kan inte resa sig för att nå upp till höga bord, till exempel vi som använder rullstol. Tillgängligt skulle göra det bättre för alla, inte sämre för någon.
Lars-Göran Wadén, som arbetar med tillgänglighetsfrågor för DHR, har också uppmärksammat bristande tillgänglighet för människor med nedsatt syn, bland annat i vallokaler i Gävle.
– Självklart måste vallokalerna, och andra sätt att rösta, vara tillgängliga för alla, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo.
– Våra medlemmar brukar ofta kolla extra på tillgängligheten i samband med val, och försöker väcka uppmärksamhet kring det som funkar dåligt. Vi måste tyvärr konstatera att Sverige har tagit mycket små steg mot ett valförfarande som är tillgängligt för alla, säger Åsa Strahlemo.
– Och detta brukar även gälla de politiska partierna, vars valstugor och info inte alltid görs tillgängligt, till exempel för personer som använder rullstol, säger Åsa Strahlemo.
Ken Gammelgård, förbundssekreterare för DHR, har också erfarenhet av problemen.
– Det är klart att det är väldigt irriterande när vallokaler och bås inte funkar för oss med nedsatt rörelseförmåga. Men på ett sätt har jag blivit van, det är ju ingenting som man ska acceptera men lite luttrad blir man genom åren.
– Det kan gälla till exempel trappor eller trappsteg, höga trösklar, trång möblering och inte minst de höga borden i röstningsbåsen, berättar Ken Gammelgård.
– Det här är ju problem som jag möter dagligen, i alla möjliga sammanhang så fort jag kommer utanför dörren. Bristande tillgänglighet utestänger oss från att delta i samhället. Men just när det gäller röstning så är det ett ännu mer tydligt grundläggande demokratiproblem, säger Ken Gammelgård.
– Jag deltog i en workshop i februari i år, om tillgänglighet vid val anordnad av NOD, Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället, tillsammans med Valmyndigheten, säger Ken Gammelgård. Då framförde jag bland annat att kommuner fortfarande använder sig av otillgängliga röstmottagningslokaler, otillgängliga röstningsbås som fortfarande förekommer – samt, inte minst problem att behålla valhemligheten för den som inte själv kan plocka åt sig röstsedlar, och också svårigheterna med att försöka kryssa i de minimala kryssrutorna, säger Ken Gammelgård.
– Det tar alldeles för lång tid att komma tillrätta med dessa problem. Vi måste kunna använda vår demokratiska rätt att rösta, inklusive valhemligheten, i alla vallokaler i alla kommuner, säger Ken Gammelgård.
Mer info:
Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR: 070-508 80 29
Ken Gammelgård, förbundssekreterare DHR: 08-685 80 30, 073-807 80 30
Lars-Göran Wadén, ombudsman tillgänglighet DHR: 0707-66 24 09
Nyckelord
Kontakter
Ken Gammelgård
Tel:073-807 80 30ken.gammelgard@dhr.seÅsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder


DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum