Läkemedelsverket

Nästa RS-virussäsong kan färre bli allvarligt sjuka

Dela

Nya behandlingsrekommendationer som Läkemedelsverket släpper idag tar sikte på färre allvarligt sjuka i RS-virus när säsongen drar i gång i höst. Det finns godkända vaccin för gravida och äldre, och för spädbarn med ökad risk för allvarlig sjukdom finns förebyggande behandling.

Gammelmormor med barnbarnsbarn i famnen
Det finns godkända vaccin mot RS-virus för gravida och äldre, och för spädbarn med ökad risk för allvarlig sjukdom finns förebyggande behandling. Foto: Johnér

RS-virus orsakar varje år smittsamma luftvägsinfektioner. Generellt är det de yngsta barnen, de äldsta individerna och personer med bakomliggande medicinska tillstånd som löper störst risk för allvarlig sjukdom orsakad av RS-virus. Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation redogör för vilka läkemedel som finns godkända som förebyggande behandling, och syftar till att utgöra ett stöd för vårdpersonal.

Förebyggande rutiner, vaccin och medicin

RS-virusinfektion går att förebygga genom en god handhygien och genom att undvika förkylda personer under säsongen. Nu finns det också läkemedelsbehandling som man kan behandla med i förebyggande syfte. Däremot saknas det en effektiv läkemedelsbehandling när man har drabbats av allvarlig RS-virusinfektion. 

–Idag finns flera godkända läkemedel som kan förebygga RS-virussjukdom hos spädbarn. Gravida som vill kan vaccinera sig mot RS-virus under den senare delen av graviditeten för att skydda fostret efter födsel. Sjukvården kan också behandla vissa spädbarn med risk för allvarlig RSV-sjukdom med ett läkemedel, en så kallad monoklonal antikropp. För äldre finns i dagsläget två godkända vacciner mot RS-virus, säger Anna Jonsson som varit projektledare för behandlingsrekommendationen.

Vem kan få behandling?

Vilka som ska rekommenderas vaccin mot RS-virus ingår inte i Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation. Folkhälsomyndigheten ansvarar för nationella rekommendationer om vaccinationer. Regionerna ansvarar för implementering av vaccinationer och användning av nya läkemedel.

Kontakter

Bilder

Gammelmormor med barnbarnsbarn i famnen
Det finns godkända vaccin mot RS-virus för gravida och äldre, och för spädbarn med ökad risk för allvarlig sjukdom finns förebyggande behandling.
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye