Ny utbildning för blivande turistguider i Skåne

Dela

I höst startar Folkuniversitetet en ny utbildning för den som är nyfiken på och vill jobba inom Skånes besöksnäring. Utbildningen leds av Anette Hansson och Eva Roos som har mångårig erfarenhet av guideyrket. Deltagarna får, förutom grundläggande tekniker i guidning och kommunikation, lära sig mer om Skånes historia och nutid, geografi, natur, sevärdheter, kultur och näringsliv.

Ny utbildning auktoriserad guide

– Utbildningen arrangeras från Malmö, men utbildningstillfällena kommer förläggas på flera orter i Skåne. Det ingår studiebesök och praktiska moment i hela Skåne för att deltagarna ska få en så bred bild av uppdraget och verksamheten som guide som möjligt, berättar kursledare Anette Hansson, som har lång erfarenhet av att arbeta som auktoriserad guide och dessutom är ordförande i föreningen SkåneGuide.

Kombination av teori och praktik
Deltagarna får både lära sig grundläggande tekniker inom guidning och får djupare kunskap om regionens historia.

 – En viktig del av guideyrket är kunna förmedla kunskap till en publik. Vi tränar på att guida i olika miljöer och varierande förhållanden. Storytelling och narrativ är några av teknikerna som används för att utveckla förmågan att engagera och underhålla publiken, förklarar Anette.

Möjlighet skapa egna nätverk
Utbildningen riktar sig till den som vill arbeta som turistguide på heltid. För den som vill ha ett självständigt och socialt sidouppdrag för att komplettera en annan anställning eller verksamhet lämpar sig utbildningen också bra.

– Under utbildningen får deltagarna fina möjligheter att skapa egna nätverk med ledare och samarbetspartners inom turismbranschen, säger kursledare Eva Roos som är auktoriserad SkåneGuide sedan 1996.

Praktisk information
Utbildningen startar den 24 augusti 2024 och ges vid 20 utbildningstillfällen.

Förkunskaper som krävs för att anmäla sig till utbildningen:

  • Gymnasiekompetens eller motsvarande.
  • Svenska, flytande i tal och skrift. 
  • Motsvarande C1-nivå enligt Europarådets referensram för språk, för de språk som eleven avser att guida på.
  • Grundläggande datorvana.

Nyckelord

Kontakter

Folkuniversitetet - kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye