Klart för nästa steg mot bygge av ny förskola i centrala Uppsala

Dela

Skolfastigheter kommer under de nästföljande två åren att bygga Karlavagnens förskola på adressen Rackarbergsgatan 3 i stadsdelen Luthagen. Den nya förskolan ersätter den tidigare byggnad som stod på tomten, vilken revs på grund av ålder och slitage. Onsdagen den 29 maj skrev Skolfastigheter kontrakt med byggentreprenör, vilket innebär ett steg vidare mot byggstart. Första spadtaget planeras kunna ske i höst. 

En liten pojke med hatt leker med en gul grävmaskin i en sandlåda.
Byggstart för Karlavagnens förskola planeras kunna ske senhösten 2024, vilket innebär att den kan bli inflyttningsklar under våren 2026. (foto: Mostphotos)

Karlavagnens nya förskola kommer ha kapacitet att välkomna 72 förskolebarn. Förskolan byggs i två plan, med verksamhet fördelad på fyra avdelningar, vilket är större än den gamla förskolans enplansbyggnad som rymde tre avdelningar.

-Den nya förskolan är trivsamt utformad och möjliggör samtidigt fler förskoleplatser i verksamheten, något som är efterfrågat i Uppsalas centrala delar, berättar Skolfastigheters projektchef Fredrik Ahlgren.

Hållbara lösningar och större utrymmen för utelek

Karlavagnen byggs hållbart, i linje med Miljöbyggnads certifieringskrav. Giftfria material används i konstruktioner av byggnad och utemiljö. En takmonterad solcellsanläggning kommer bidra till byggnadens energiförsörjning. Förskolan och utemiljön har utformats med barnens trivsel och personalens bästa i åtanke.

-Byggnaden har placerats så nära Rackarbergsgatan som möjligt på tomten, vilket i sin tur möjliggör en stor, sammanhängande gård, med bästa möjliga förutsättningar för olika typer av lek och pedagogik, berättar Maria Andersson, projektansvarig på Skolfastigheter.

Skolfastigheter samverkar med entreprenören ByggConstruct AB i bygget av Karlavagnens förskola. Byggstart planeras till senhösten 2024 och förskolan bedöms kunna vara inflyttningsklar under våren 2026. Förskolan har ritats av arkitektbyrån Norconsult och utemiljön har skapats Tengbom.

 Läs mer om projektet på Skolfastigheters webbplats.

För mer information: 

Maria Andersson, Projektansvarig, Skolfastigheter
Tel: 018-726 16 90, e-post maria.andersson@skolfastigheter.se  

Fredrik Ahlgren, Nyproduktionschef, Skolfastigheter
Tel: 018-727 35 49, e-post: fredrik.ahlgren@skolfastigheter.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Arkitektskiss av fasad på en brun förskolebyggnad med inritade fönster och dörrar.
Illustration av Karlavagnens förskola, sedd från gatan (arkitektskiss från Norconsult)
Ladda ned bild
Arkitektskiss av fasad på en brun förskolebyggnad med inritade fönster och dörrar.
Illustration av Karlavagnens förskola, sedd från gården. (arkitektskiss från Norconsult).
Ladda ned bild
Grön griffeltavla med handslag ritat med vit krita.
Skolfastigheter har undertecknat kontrakt med ByggConstruct AB för kommande produktion av Karlavagnens förskola i centrala Uppsala (foto: Pixabay).
Ladda ned bild

Dokument

Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.

Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye