Så ska fler kliniska prövningar i EU bli möjligt
Nu ska det bli enklare och snabbare att genomföra kliniska prövningar i Europa. Hur detta ska gå till beskriver Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson med flera, i tidskriften Nature Reviews.
Det finns fortsatt utmaningar med att genomföra kliniska prövningar i EU. Antalet prövningar har stått stilla de senaste 10 åren. Dessutom är många prövningar små och de flesta kliniska prövningar görs bara i ett land, vilket gör det svårt att få data från en stor och varierad grupp personer.
– Att fler läkemedel blir godkända och tillgängliga i hela EU är prioriterat. Olika regelverk i olika länder, bristande samarbete mellan myndigheter, läkemedelsbolag och forskare och få deltagare i prövningar har lett till att det tar längre tid att få fram nya läkemedel som är godkända i hela EU. Därför startade initiativet ACT EU i januari 2022, säger Björn Eriksson.
Förenklingar för fler kliniska prövningar
Den 31 januari 2022 blev den nya EU-förordningen om kliniska läkemedelsprövningar (CTR) tillämplig och sedan 31 januari 2023 ska alla nya kliniska läkemedelsprövningar registreras i den EU-gemensamma webbportalen CTIS. Målet med ACT EU är att revolutionera hur kliniska prövningar genomförs och göra EU mer lockande för forskning inom läkemedelsområdet.
– ACT EU ska förvandla EU till en region inom vilken utveckling av kliniska prövningar stöds och möjliggör samarbete och innovation i alla steg i en forskningsprocess. Viktigt är också att vi ska behålla den höga nivån av skydd för deltagare i kliniska prövningar, fortsätter Björn Eriksson.
Artikel i Nature Review
Artikeln i Nature är undertecknad av representanter i initiativet ACT EU och är publicerad i tidskriften Nature Review Drug Discovery.
– Syftet med artikeln är att dels beskriva de utmaningar vi ser för fler kliniska prövningar i Sverige, dels beskriva det arbete som vi nu gör för att stärka samarbetet mellan EU-länderna, förenkla processen och stödja fler stora, internationella kliniska prövningar som omfattar flera länder, avslutar Björn Eriksson.
Detta är ACT EU
Initiativtagare för ACT EU är EU-kommissionen och genomförs tillsammans med EMA (den europeiska läkemedelsmyndigheten) och HMA (nätverket för de europeiska läkemedelsmyndigheternas generaldirektörer). Syftet är att underlätta för fler kliniska prövningar i EU och möjliggöra att fler läkemedel blir godkända för den europeiska marknaden.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Lätt att göra rätt - så kan du som djurägare tänka om läkemedelsanvändning27.11.2024 10:09:14 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en ny gemensam vägledning om läkemedel till djur. Målet är att hjälpa djurägare att lära sig mer om vilka regler som gäller och vad man ska tänka på när du som djurägare köper, förvarar och använder läkemedel.
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum