Läkemedelsverket

Äldre svenskar har svårt att avgöra om ett nätapotek är lagligt

Dela

Majoriteten (72 procent) av de tillfrågade i en Novus-undersökning kan inte avgöra om ett apotek på nätet har tillstånd från Läkemedelsverket. Ett lagligt apotek ska bland annat ha den nationella apotekssymbolen som länkar till Läkemedelsverkets webbplats. Knappt hälften av de tillfrågade känner igen den symbolen. Lägst kännedom om symbolen har personer i åldern 65-84 år.

Äldre man näthandlar medicin hemma
Att handla läkemedel på nätet är en del av mångas vardag och en tjänst som de flesta apotek erbjuder sina kunder. Ett lagligt apotek ska bland annat ha den nationella apotekssymbolen som länkar till Läkemedelsverkets webbplats. Knappt hälften av de tillfrågade känner igen den symbolen. Foto: Johnér

Att handla läkemedel på nätet är en del av mångas vardag och en tjänst som de flesta apotek erbjuder sina kunder.

Fokus på att höja äldres kännedom

– Av de över tusen personer som tillfrågats i denna Novus-undersökning är det personer i åldern 65-84 år som i allra lägst utsträckning känner igen symbolen för ett lagligt apotek. Här behöver vi apotekens hjälp att pusha för vikten av att hålla utkik efter dessa symboler, säger Annika Babra, enhetschef vid Läkemedelsverket.

En svensk symbol och två EU-symboler

Alla apotek som säljer läkemedel via internet ska ha den klickbara nationella apotekssymbolen som leder till Läkemedelsverkets webbplats väl synlig på sin webbplats. Förutom den nationella apotekssymbolen ska även en eller båda av två EU-gemensamma logotyper finnas på den webbplats där läkemedlen säljs. Syftet är att konsumenten enkelt ska kunna avgöra om handeln är laglig. När man klickar på EU-logotyperna ska man komma till en sida på Läkemedelsverkets webbplats som visar att det aktuella företaget har tillstånd från Läkemedelsverket att bedriva apotek och försäljning av läkemedel via webbplats.

Om undersökningen

Novus-undersökningen som Läkemedelsverket låtit utföra omfattar 1088 personer i åldern 18-84 år. Undersökningen genomfördes mellan 14-20 december 2023.

Kontakter

Bilder

Nationella apotekssymbolen och EU-gemensamma symbolerna för apotek med tillstånd.
Alla apotek som har tillstånd i Sverige skyltar med den nationella apotekssymbolen, även på sina webbplatser. På webbplatserna ska även de EU-gemensamma symbolerna finnas.
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye