UR

SVT och UR satsar på nyheter för tonåringar

Dela

Lilla Aktuellt får ett storasyskon. I höst lanserar SVT och UR tillsammans ett nytt nyhetserbjudande som riktar sig mot unga. En gemensam redaktion kommer att publicera dagliga nyheter direkt till tonåringar och göra ett aktualitetsprogram på veckobasis för högstadiet och gymnasiet. Dessutom kommer olika fördjupande reportage att publiceras varje vecka.

SVT:s nyhetsdirektör Anna Careborg och UR:s programchef Margaretha Eriksson.
SVT:s nyhetsdirektör Anna Careborg och UR:s programchef Margaretha Eriksson. Foto: José Calvente

Satsningen syftar till att erbjuda trovärdiga, målgruppsnära och relevanta nyheter för unga. En målgrupp som annars ofta är hänvisad till algoritmernas urval av innehåll i sociala medier.    

– I tider av desinformation, AI-manipulerade nyheter och rykten i sociala medier är det extra viktigt att den yngre publiken kan ta del av verifierade, opartiska nyheter som det går att lita på. Den målgrupp vi vänder oss till med den här satsningen tillhör dessutom en ny generation nyhetsanvändare som vi behöver förstå ännu bättre för att kunna möta deras behov och vara relevanta, något som gör det här samarbetet mellan UR och SVT ännu mer angeläget, säger Anna Careborg, nyhetsdirektör SVT.    

SVT och UR har flera pågående samarbeten, däribland Lilla Aktuellt som riktar sig till barn och nyligen prisades för ”att i turbulenta tider ha etablerat sig som en pålitlig trygghet”. Den nya satsningen med tonåringar i fokus har efterfrågats av många.     

–  Vi ser ett ökat behov från lärarna att diskutera och förklara nyhetsnära samhällshändelser i klassrummet i en tid med allt fler kriser och oro i världen. Därför är det mycket glädjande att vi kan inleda ett nytt samarbete med ambitionen att erbjuda ett efterfrågat aktuellt innehåll för högstadiet och gymnasiet, säger Margaretha Eriksson, programchef på UR.    

– Att UR och SVT Nyheter samarbetar för att ge fler elever och tonåringar nyhetsinnehåll är ett styrkebesked för public service.    

Den nya satsningen ligger i linje med båda bolagens uppdrag, där UR producerar mot en utbildnings- och folkbildningskontext, och SVT har en omfattande nyhetsverksamhet i Sverige och världen. Nu förenas dessa styrkor i en gemensam ansträngning att ge Sveriges tonåringar bästa möjliga nyheter.   

För frågor vänligen kontakta:    

Minna Jonsson, kommunikationsansvarig på SVT   
073-655 88 85,  minna.jonsson@svt.se    

Joakim Ohlsson, pressansvarig på UR    
073-368 62 26, joakim.ohlsson@ur.se    

Nyckelord

Kontakter

Om UR

UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.

På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.

Följ UR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye