Jobbland

Klart: Snart kan du få reda på lönen direkt i jobbannonsen

Dela

Transparenta löner har länge varit tabu men med nya direktiv från EU kommer svenskarna snart att kunna få veta mer om kollegornas lönekuvert. I Jobblands undersökning svarar majoriteten av 2 700 jobbsökare att de är redo för transparenta löner. Anita Rae, företagets vd, ger sina bästa tips på hur du som medarbetare hanterar transparenta löner på arbetsplatsen.

Anita Rae vd Jobbland Sverige
Anita Rae vd Jobbland Sverige Foto: Jobbland

70 procent av de svarande i Jobblands undersökning* från våren 2024 tycker att lönen är väldigt viktig, eller viktig, när de söker ett nytt jobb. Det är också den främsta anledningen till att svenskar funderar på att byta jobb. 65 procent tycker att lönespann i jobbannonsen skulle göra det mycket lättare eller lättare att avgöra om jobbet passade dem och fler än hälften (58 procent) hade velat se lön redan i jobbannonsen.

– Från jobbsökarens perspektiv bidrar löneuppgifter i jobbannonser till en ökad trygghet om att deras tid inte går till spillo. Det är tydligt att jobbsökare är redo för ökad lönetransparens. För arbetsgivarens sida bidrar transparenta löner till mer effektiva och kvalitetssäkrade ansökningsprocesser, säger Anita Rae, vd Jobbland Sverige.

Optimism till transparent lön – men inte på min arbetsplats
Även om majoriteten jobbsökare är positiva till löner i jobbannonser så visar undersökningen att många inte är redo för att löner ska vara allmänt kända på arbetsplatsen. Hela 43 procent säger att de inte vill att löner ska vara allmänt kända på arbetsplatsen. Endast en tredjedel (29 procent) är villiga att uppge vad de tjänar.

– Jobbsökarna efterfrågar transparenta löner i jobbannonser men är ännu inte helt bekväma med att löner kommuniceras öppet på arbetsplatsen. I takt med att transparenta löner blir alltmer vanliga, kommer även denna inställning sannolikt att förändras. Det är avgörande att alla medarbetare upplever att deras kompensation är rättvis. Även om detta bör vara en princip även utan lönetransparens, blir det ännu viktigare att följa detta i och med införandet av transparensdirektivet, fortsätter Anita Rae.

Om EU-direktivet om lönetransparens
År 2026 införs krav på lönetransparens på den svenska arbetsmarknaden men direktivet antogs redan 2023 av EU och medlemsstaterna. Nu har en utredning presenterats om hur det ska implementeras i Sverige. Direktivet ska hjälpa till att brygga lönegapet mellan kvinnor och män samt ge insyn i företags och organisationers lönenivåer. Alla arbetsgivare behöver informera jobbsökare om lön och det blir förbjudet att fråga vad någon tjänat i en tidigare roll. Arbetsgivare med fler än 100 anställda behöver också informera om löneskillnader mellan kvinnor och män i olika tidsintervaller beroende på medarbetarantal.

5 tips – så hanterar du transparenta löner på jobbet
Medan arbetsgivare förbereder sig för ett nytt arbetsliv med  transparenta löner ger Anita Rae, vd Jobbland Sverige tips kring hur du som medarbetare också kan förbereda dig.

  1. Det är naturligt att frågor som: “tjänar de andra medarbetarna mer eller mindre än mig?” och “kommer informationen om löner leda till dålig stämning?”, dyker upp. Tänk istället på att transparenta löner är en strategisk övergripande åtgärd som erbjuder många långsiktiga fördelar på arbetsmarknaden. Om alla på arbetsplatsen får insyn i lönenivåer och lönesättning kommer det att resultera i större tydlighet och trygghet.

  2. Ta reda på vad som är branschstandard för din position. Använd  lönestatistik och utnyttja ditt nätverk för att få en uppfattning om lämplig lön. Om du upplever att din lön inte är rättvis kommer du att ha konkreta data för att argumentera för en mer rättvis ersättning för din roll och bransch.

  3. När det väl är dags för lönesamtal kommer du att ha starkare förhandlingskraft när det gäller löneförhandlingar. Tydlig information och insyn i lönenivåerna ger dig en starkare grund för att argumentera för en högre lön och bättre anställningsvillkor.

  4. En mer jämställd arbetsplats. Transparens i lönesättningen gör det svårare för arbetsgivare att motivera löneskillnader baserade på kön, ålder eller andra icke-meritbaserade faktorer. Detta bidrar till ökad jämställdhet och rättvisa på arbetsplatsen.

  5. Bli nöjdare på jobbet! En kultur där löner kommuniceras öppet bidrar till att du känner dig mer informerad och har större förtroende för arbetsgivarens lönesättning. Att känna till lönestrukturen kan öka ditt engagemang och din tillfredsställelse på jobbet.

*Jobbsökarstudien 2024
Jobblands undersökning Jobbsökarstudien 2024 om jobbsökande, genomfördes i mars 2024 och hade totalt 2 683 respondenter varav 63,6 % kvinnor, 35,7 % män och 0,5 % icke binära.

Hur viktig är lönen när du söker ett nytt jobb?
Väldigt viktigt: 20,4 %
Viktigt: 50 %
Jag är neutral: 25 %
Inte speciellt viktig: 3,6 %

Är det enklare att besluta om du ska söka ett jobb du är intresserad av om lönen stod i jobbannonsen?
Ja, märkbart: 21,3 %
Ja, lite: 43,9 %
Nej, inte mycket: 20,6 %
Nej, inte alls: 6,9 %
Jag vet inte: 7,3 %

Hade du velat se information om lön i jobbannonsen?
Ja: 57,9 %
Det spelar ingen roll: 29,2 %
Nej: 8,9 %
Jag vet inte: 4 %

Hade du velat att allas löner var allmänt känd information på din arbetsplats?
Ja, och jag är villig att uppge min lön: 28,6 %
Ja, men inte själv uppge min: 8,3 %
Nej: 42,7 %
Jag vet inte: 20,4 %

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anita Rae vd Jobbland Sverige
Anita Rae vd Jobbland Sverige
Foto: Jobbland
Ladda ned bild

Om oss

Jobbland.se är Sveriges moderna jobbsökarsajt och arbetslivsmedia. Vi erbjuder nyheter och tips om arbetsliv, jobbsökning och rekrytering. Jobbland är dessutom en ledande partner i Norden inom rekryteringsmarknadsföring. Genom vår drivkraft att utmana status quo i rekrytering har vi kunnat matcha över en miljon talanger med tusentals arbetsgivare.

Följ Jobbland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jobbland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye