Svenska Cykelförbundet

Caroline Andersson efter OS-glädjebeskedet: ”Jag har varit helt i chocktillstånd”

Dela

Caroline Andersson hade svårt att sova efter kvällen när förbundskaptenen Lucas Persson ringde upp och förmedlade beskedet från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) om att hon är uttagen till OS i Paris för att köra linjeloppet. Dagen efter körde hon iväg på ett sjutimmarspass på höghöjdslägret i italienska Livigno inför nästa tävlingsperiod med proffsteamet Liv AlUla Jayco.

”Målet med passet var mest att bygga tiden på hög höjd nu när jag är inne i en träningsperiod. Det var väl egentligen meningen att jag skulle köra fem-sex timmar men så ville jag köra upp på ett av de klassiska höga bergspassen här så då tog det sju timmar”, förklarar Caroline Andersson.

Det var lika med Gaviapasset på 2621 meters höjd. Caroline går just ofta sina egna vägar och har en extrem inställning det har nu räckt ända till en OS-start i Paris.

Hon har senaste månaden haft lite på känn att det kanske inte var så långt ifrån en OS-biljett, men när väl beskedet kom så blev det ändå mycket känslor.

”Ja, jag började drömma. Det fanns trots allt en liten chans. Jag är nöjd med säsongen, med Spanien runt och även nåra endagarsklassiker. Men när Lucas ringde hade jag ändå svårt att ta in det. Jag var helt i chock. Det gick inte att gå och sova, så jag var uppe halva natten. När jag väl gick och lade mig låg jag och väntade och hoppades att inte att vakna och inse att det var en dröm”, berättar Caroline Andersson.

”Fortfarande ett dygn efteråt tänker jag att det kan inte vara sant. Jag är bara så jätteglad att få den här chansen. Det är barndomsdröm som går i uppfyllelse. Jättestort! Jag är tacksam att få det här förtroendet av både SOK och Svenska Cykelförbundet!”

Caroline Andersson satte verkligen färg på VM-linjeloppet i Australien 2022 genom en tidig, fin utbrytning.

”Det var en häftig upplevelse. Den gången hade jag inte möjlighet att köra på ett resultat, men jag fick visa upp den svenska tröjan i ett VM. Nu är jag väldigt mycket starkare och i OS har det ofta visat sig att offensiv körning är mest effektivt”, säger Caroline Andersson.

Sedan körde hon bra här på CX-VM men fanns inte med i det svenska VM-laget i landsväg i Glasgow.

När du är cyklist i ett proffsteam är det väl svårt att toppa inför OS?

”Jag kommer inte förändra den närmaste perioden som kommer. Nu är jag ju på höghöjdsläger och det är bra. Men ett par veckor inför OS kommer jag att lägga upp en plan. Runt SM ungefär och framåt. Jag har inte kommit så långt i min detaljplanering men jag kommer från Schweiz runt direkt till linjeloppet på SM. Det blir inget midsommarfirande i år heller, ha ha. Men målet är att komma till Paris i toppform.”

Har du hunnit kolla på banprofilen i Paris?

”Ja, faktiskt litegrann, nu när det är säkert att få köra blir det mera. Jag kommer få mycket hjälp med material av teamet. Veckan innan blir det till att reka banan. Det jag har sett är att den nog kan passa mig ganska bra. Om man kollar de tävlingar som det har gått bra i skulle jag ha velat ha det ännu mer kuperat, men jag har kört bra på flera långa hårda lopp och nu är det 157 kilometer.”

Vad har din teamledning i Liv AlUla Jayco sagt om OS-uttagningen?

”De blev väldigt glada, väldigt nöjda både för min skull då de visste att det var någonting jag drömt om och för teamets skull.

Så här säger Caroline om generationsskiftet då hennes pappa Michael ”Roddarn” Andersson är en stor OS-profil när det gäller cykel.

”Ja, pappa blev ”rätt” glad när jag ringde och berättade om uttagningen. Min moster har ju också kört OS. Det är väldigt speciellt för mig.”

Carolin Andersson råkade ut för en mycket otäck krasch med allvarliga skador som följd i samband med ungdoms-OS. Hon har nu rest sig efter många års slit och ska köra stora OS.

”Det känns extra speciellt att få den här OS-biljetten eftersom det just skedde på ungdoms-OS. För min del har på något sätt världen vänds rätt med det här, att ha kommit så långt som stora OS är någonting som jag har drömt om hela tiden efter den kraschen.”

Det kommer i alla fall vara en rejält taggad Caroline Andersson till start på linjeloppet i Paris...

”Jättekul att Caroline får möjlighet att cykla OS på framtidskriteriet. Hon har också kört bra i år och är på väg framåt”, säger förbundskaptenen Lucas Persson.

Övriga fem som fick klartecken av SOK presenterades på plats på Stockholms stadion under torsdagen. Det var judokan Tara Babulfath, friidrottaren Fanny Roos, triathleten Tilda Månsson samt kanotisterna Martin Nathell och Melina Andersson.

Text och arkivbild: Svenska Cykelförbundet (fria för publicering)

 

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Åkstarke Jonathan Ahlsson och superspurtaren Matilda Frantzich segrade i SM-veckans kortdistans28.6.2024 19:00:36 CEST | Pressmeddelande

Det var två SM-guld under fredagens program i SM-veckan sommar i Västerås gick till på vitt skilda sätt. För örebroaren Jonathan Ahlsson, som kör för Motala, var det tidig utbrytning och så solokörning mot segern. Matilda Frantzich är helt enkelt en av lndets vassaste spurtare. Sämst silver i fyra av de fem senaste klungspurterna i SM-tävlingar för Malmötjejen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye