Ny höjning av mjölkpriset till Arlabönderna
I morgon får bönderna inom Arla mer betalt för sin mjölk. Priset höjs med 5,6 öre per kilo både för konventionell och ekologisk mjölk.
Mjölkpriset till Arlabönderna fortsätter uppåt. Kilopriset på både konventionell och ekologisk mjölk ökar den 1 juni med 5,6 öre. Efter höjningen blir det så kallade a contopriset för konventionell mjölk 508,6 öre per kilo och 575,6 öre per kilo för ekologisk.
– Jag är glad över att vi kan göra en till välbehövlig höjning av priset till våra ägare, Arlabönderna. Men om Sverige ska klara av klimatomställningen och krisberedskapen måste lönsamheten på gårdarna öka ytterligare. För att nå dit behöver alla delar i kedjan från gård till konsument vara med och dela på kostnaderna, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.
Detta påverkar mjölkprisets utveckling
- De globala mjölkvolymerna är stabila eller lite lägre.
- Dagligvaruhandeln fortsätter sin positiva utveckling.
- Industrimarknaderna är generellt stabila, men fettpriserna ökar.
Marknadsöversikt
Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna är stabila eller lite lägre än samma tid förra året. I EU och Storbritannien minskade invägningen med 0,3 procent i februari, jämfört med samma månad i fjol. Blött väder höll tillbaka produktionen på Irland och i Storbritannien samt på delar av kontinenten i mars och april. I USA minskade produktionen med 1 procent i mars, jämfört med samma period förra året. Men både fett- och proteinhalten var högre, så de komponentjusterade siffrorna landar på plus 0,4 procent. På Nya Zeeland minskade marsinvägningen med 1,2 procent.
Ost: Marknaden för hårdost är fortfarande stabil.
Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver steg något vid det senaste auktionstillfället vid Global Dairy Trade, GDT, men överlag har priserna varit mycket stabila för både skummjölks- och helmjölkspulver de senaste veckorna. Små lager och utmaningar i produktionen över hela världen har bidragit till att upprätthålla prisstabiliteten, trots den nuvarande högsäsongen på norra halvklotet.
Smör: På grund av väderförhållanden är utbudet lägre än väntat och efterfrågan är stabil.
Fakta om Arlas mjölkpris
Arlas 8 000 mjölkbönder, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.
A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det justeras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.
För att uppmuntra och finansiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på gårdarna betalas sedan augusti 2023 en hållbarhetsersättning ut till den enskilda bonden tillsammans med det månatliga a contopriset. Målet är att minska gårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Arla i Di: Kom igen Kristersson och Kullgren!3.12.2024 09:59:07 CET | Pressmeddelande
Arla efterlyser i dag regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi på Di Debatt. Sverigechefen Cecilia Kocken skriver att det nu är dags för hela regeringen att sätta fart. Artikeln publicerades hos Dagens industri i dag. Den kan också läsas nedan.
Mjölkpriset till bönderna fortsätter att klättra29.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
För åttonde månaden i rad höjer Arla priset som bönderna får betalt för sin mjölk. Ersättningen ökar i december med 11,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 22,8 öre per kilo för ekologisk.
Arla Sverige har kört 7 000 varv runt jorden – helt fossilfritt27.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
År 2018 blev Arla först i Sverige med att ställa om alla egna inrikes transporter till fossilfria drivmedel. Sedan dess har kooperativets lastbilar kört cirka 290 miljoner fossilfria kilometer, och minskat utsläppen med omkring 286 000 ton koldioxidekvivalenter. – Den globala uppvärmningen är den starkaste drivkraften till att minska utsläppen, säger Arlas logistikdirektör Malin Leander.
Så lyckades de med generationsskiftet21.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Över en tredjedel av Sveriges jordbrukare är 65 år eller äldre och ska snart ska lämna över gården – men till vem? I det senaste avsnittet av Arlas podd Mer än Mjölk berättar tre sjättedelar av familjen Wolf hur de lyckades med sitt generationsskifte. – Helt rättvist blir det aldrig, säger Arlas styrelseledamot Marita Wolf i avsnittet.
Arla och Lantmännen i samarbete med Chalmers – bioteknik för framtidens hållbara mat20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Världens växande befolkning och det akuta behovet av ett hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens livsmedel, i samarbete med Arla och Lantmännen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum