UN Global Compact Network Sweden

Företag uppmanas sätta internt pris på koldioxid

Dela

Företag bör sätta ett internt pris på koldioxid. Det anser UN Global Compact Network Sweden, landets största företagsnätverk inom hållbarhet. Nu ger nätverket ut en praktisk steg för steg-guide om hur det kan göras, med exempel från storföretag som Volvo Cars, Microsoft, Vattenfall, Alfa Laval och Södra.

Framsidan på en guide. Som rubrik står "Forward Faster med internpris på koldioxid"
Forward Faster med internpris på koldioxid, ny företagsguide av UN Global Compact Network Sweden.

– Genom att sätta ett internpris på koldioxid kan företag framtidssäkra sin verksamhet inför ny lagstiftning på klimatområdet och därigenom öka konkurrenskraften. Dessutom sänder det viktiga signaler internt om att klimatarbetet är en fråga för hela verksamheten, säger Philip Thormark, Executive Director på UN Global Compact Network Sweden.

Guiden Forward Faster med internpris på koldioxidinnehåller konkreta steg för steg-rekommendationer för att komma i gång med internprissättningen. Målet är att fler företag ska gå före i klimatomställningen.

– De skärpta EU-kraven på hållbarhetsrapportering gör det alltmer affärskritiskt för företag att minska sin klimatpåverkan. Höjda klimatambitioner stärker samtidigt det svenska näringslivets konkurrenskraft och bidrar ytterst till att världen kommer närmare hållbarhetsmålen i Agenda 2030, säger Philip Thormark.

Mer ambitiösa klimatåtgärder är ett av fem områden där företag kan göra störst insatser för att världen ska nå FN:s globala hållbarhetsmål, enligt det globala nätverket UN Global Compact. Arbetet med guiden har ursprung i ett initiativ från den tidigare svenska nationella samordnaren för Agenda 2030, som tillsattes av regeringen. Guiden har tagits fram tillsammans med hållbarhetskonsultföretaget 2050 Consulting.

Ladda ned guiden här: https://globalcompact.se/app/uploads/2024/05/GCNS_Guide_Internpris.pdf

Nyckelord

Kontakter

Moa Johansson
Communications and Event Coordinator, UN Global Compact Network Sweden
moa.johansson@globalcompact.se
+46 (0)732-00 06 80

Bilder

Philip Thormark
Philip Thormark, Executive Director på UN Global Compact Network Sweden
Ladda ned bild
Framsidan på guiden. Som rubrik står det "Forward Faster med internpris på koldioxid"
Forward Faster med internpris på koldioxid
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om UN Global Compact Network Sweden

UN Global Compact Network Sweden (GCNS) är svenskt näringslivs största samarbete inom hållbarhet. Nätverket grundades 2018 som det svenska nationella nätverket för UN Global Compact och är idag den naturliga mötesplatsen för utbyte och stöd kring strategiskt hållbarhetsarbete. GCNS arbetar utifrån UN Global Compacts Tio Principer och de Globala målen för att hjälpa svenska företag och organisationer att accelerera hållbarhetsarbetet och bidra till en bättre värld.

UN Global Compact Network Sweden

Följ UN Global Compact Network Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UN Global Compact Network Sweden

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye