Vårdförbundet

Vårdförbundet överens med regionerna om strejkvarsel

Dela

Nu är samtliga lokala förhandlingar om Vårdförbundets strejkvarsel klara inför att strejken träder i kraft på tisdag den 4 juni klockan 11. Inget ärende har gått till den centrala nämnden som bedömer om strejken är samhällsfarlig.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet Dan Lepp Vårdförbundet. Bilderna på Sineva Ribeiro får användas fritt i medier förutsatt att fotografens namn anges vid publicering.

– Vi tar ansvar. Nu har våra lokala företrädare haft konstruktiva dialoger om de frågor där vi hade olika bild av om strejken skulle medföra samhällsfara. Vi har varit generösa och delvis tillmötesgående och båda parter är nöjda och överens. Strejken träder i kraft på tisdag, om inte SKR möter oss i förhandlingarna om kortare arbetstid, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Lokala förhandlingar har pågått under veckan i Stockholm, Östergötland, Västerbotten, Västra götaland och Skåne. Vårdförbundet har gjort undantag i vissa fall, till exempel för fler sjuksköterskor på en avdelning, men även regionerna har gjort justeringar jämfört med det ursprungliga varslet.

– Vid förhandlingsborden har regionerna beskrivit hur avgörande vi är, hur viktig vår kunskap är varje dag. Det vet vi. Det är just därför som vi nu tar ett större ansvar för att sjukvården nu och i framtiden ska kunna fortsätta ha barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor som varje dag gör skillnad för människor som söker vård, säger Sineva Ribeiro.

Eftersom förhandlingarna avslutats i enighet kommer inget ärende att gå till den centrala nämnden som bedömer om en konfliktåtgärd är samhällsfarlig. Om inget nytt avtal sluts före tisdag kommer därmed strejken träda i kraft.

– Det här handlar om att rädda vården. Många av våra medlemmar orkar inte jobba heltid eller blir sjukskrivna. Vi vill ha ett nytt avtal för våra medlemmar med en arbetstidsförkortning så att fler kan och vill arbeta i vården ett helt yrkesliv. Regionerna har makten att ge SKR mandat så att det blir möjligt att lösa konflikten så snabbt som möjligt. Vi tar alltid ansvar för de patienter vi har framför oss, regionerna har ansvar för att det finns hälso- och sjukvård som möter befolkningens behov, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

För detaljer på lokal nivå kontakta våra lokala talespersoner:

Martin Håland, Västra götland: 076-760 85 15

Jenny Olsson, Västerbotten: 070-088 67 95

Maria Lindblom, Stockholm: 072-462 66 23 (ersätter Emma Jonsson den 31 maj)

Malin Tillgren, Skåne: 072-580 61 88

Helene Esping, Östergötland: 070-277 33 05, 072-462 66 98

Kontakter

Vårdförbundets presstjänst0703 10 30 09 (ej sms)

Presstjänsten vardagar 06.00 - 20.00, helger och röda dagar 08.00-17.00. Presskontakter lokalt: vardforbundet.se/press/

Tel:070-310 30 09

Om oss

Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Följ Vårdförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet

Vårdförbundet öppnar för förhandling på Sobonas område14.6.2024 13:02:23 CEST | Pressmeddelande

Den 13 juni mottog Vårdförbundet en hemställan från medlarna på Sobonas avtalsområde, som bland annat omfattar kommunala företag. Förbundsstyrelsen har noga analyserat förslaget och beslutat att tacka nej till hemställan i dess nuvarande utformning. Samtidigt ser Vårdförbundet att försämringar som tidigare föreslagits inte längre finns kvar. Därför öppnar förbundet för förhandling under medling på Sobonas avtalsområde.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye