AcadeMedia

AcadeMedias lärare ger högre omdömen till sina skolor

Dela

I veckan publicerade Skolinspektionen sin årliga skolenkät som i år besvarats av 45 000 lärare i Sverige, varav 1700 jobbar på någon av AcadeMedias skolor. Resultaten visar att AcadeMedias lärare anser sig ha bättre förutsättningar att göra ett bra jobb inom 13 av de 16 områden som enkäten omfattar.

Frågeområdena i skolenkäten inkluderar bland annat hur lärare upplever arbetet med särskilt stöd till elever, elevhälsans funktion, skolans ledarskap, arbetet med likvärdig betygssättning och uppföljning av elevernas kunskapsresultat. 

Av de omkring 1 700 AcadeMedia-lärarna som deltog i årets enkät jobbar cirka 1 500 inom gymnasiet. 

- Det är ett fint kvitto för Academedia som arbetsgivare och inte minst för alla våra fantastiska rektorer. Skolenkäten ger oss inte alla svaren, men eftersom så många lärare besvarar den kan den absolut ses som en bra temperaturmätare på hur lärare i Sverige upplever sin arbetssituation, säger Lisa Oldmark, HR-direktör på AcadeMedia.

- Ledarskapet i skolan har länge varit en högt prioriterad fråga för oss inom AcadeMedia och det är glädjande att se att våra lärare är mer nöjda än riket i stort på det området. De är också mer nöjda med hur arbetet med bedömning och betygssättning organiseras på skolan. Även det är ett område som vi har lagt mycket kraft och fokus på de senaste åren, säger Jimmy Kjellström, chef för AcadeMedias gymnasieskolor.

- Det är naturligtvis oerhört viktigt att lärare får tycka till om sina arbetsplatser och vilka förutsättningar de anser sig ha för att utföra sitt uppdrag. Läraryrket är krävande och vi måste göra allt vi kan för att ge våra lärare så goda förutsättningar som möjligt. I slutänden handlar det om att skapa förutsättningar för bra undervisning och elevers lärande, fortsätter Jimmy Kjellström.

Även elever besvarar skolenkäten, och inom åtta av 12 områden är elever på AcadeMedias gymnasieskolor mer nöjda än genomsnittet.

En jämförelse mellan friskolor och kommunala skolor visar att lärare i friskolor är mer nöjda med sina förutsättningar inom samtliga 16 områden.

För mer information om Skolenkäten 2024, läs här.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

AcadeMedia driver för- och grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning, med verksamhet i Sverige, Norge, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Polen och Finland. Vår drivkraft är att bygga ett mer hållbart samhälle med utbildning och lärande som grund. Läs mer om oss och vår verksamhet på academedia.se.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye