Örebro universitet

Blodprov kan korta tiden till diagnos för unga med IBD-symptom

Dela

Ett enkelt blodprov visar om magproblem hos barn och tonåringar troligen är IBD, inflammatorisk tarmsjukdom.  Det är resultatet av en studie som publicerats i den högt rankade tidskiften Nature Communications.

– Blodprovet kan komplettera dagens obehagliga metoder och avsevärt korta tiden fram till rätt diagnos, säger Jonas Halfvarson, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet som lett forskningen.

Jonas Halfvarson, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet.
Jonas Halfvarson, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet.

Forskarna undersökte barn och ungdomar som remitterats till Akademiska Barnsjukhuset Uppsala, med misstanke om inflammatorisk tarmsjukdom. Mätning av så kallade lipider i blodet ledde till att två specifika lipider kunde knytas till IBD. Resultatet bekräftades sedan på två andra grupper med unga och misstänkt IBD, i Norge och i Storbritannien.

– Det som är unikt för vår studie är att vi just har kunnat identifierar två specifika lipider som visar på IBD.  Och att vi kan mäta koncentrationerna av dessa i blodet. Det gör det möjligt för sjukvården att i framtiden utveckla metoden vidare och använda den i praktiken, säger Jonas Halfvarson.

Avsikten är nu att ansökan om medel för att kunna ta nästa steg för att utveckla en konkret verktygslåda som kan testas kliniskt.

– Vi har utgått från patientperspektivet, vidare över till forskningen och sjukvården. Nu är vi på väg tillbaka till patienten, konstaterar Jonas Halfvarson.

Förekomsten av IBD, inflammatorisk tarmsjukdom, som Crohns sjukdom och ulcerös kolit, hos barn och unga upp till 18 har ökat och fortsätter att öka. I Sverige uppskattas att omkring 100 000 personer lever med någon form av IBD.

– Det tar det ofta lång tid att ställa rätt diagnos, av flera anledningar. En är att besvären ofta är väldigt ospecifika och kan komma från många sjukdomar i mage och tarm. Det finns ett avföringsprov som är relativt bra, men dilemmat är att många unga tycker det är motbjudande, säger Jonas Halfvarson.

Det obehagliga provet leder till att en del unga tvekar. Misstanken om IBD kräver dessutom en omfattande undersökning av tarmen, koloskopi.

– Många patienter drar sig för koloskopi. Dessutom är köerna lång. Bristen på resurser gör att det är än viktigare att välja dem som verkligen behöver undersökningen för att inte riskera onödiga ingrepp, säger Jonas Halfvarson.

Det finns alltså goda skäl att hitta ett enklare test – som ett blodprov - för att spåra IBD.

FAKTA

Tuulia Hyötyläinen och Samira Salihovic är två andra Örebroforskare som deltagit i studien som nu är publicerad i Nature Communications. Tuulia Hyötyläinen är professor i kemi, specialiserad på metabolomik, som bland annat identifierar biomarkörer för sjukdomar. Samira Salihovic är biträdande lektor i kemi och forskar bland annat inom metabolomik.

Lipider är en stor grupp organiska föreningar som inte löser sig i vatten. Lipider spelar en viktig roll i kroppen, i celler, som energilagring, uppbyggnad av cellmembran samt som kemiska budbärare.

Case: 

Stephanie Strauch, 33, lever med Crohns och det tog två år för henne att få diagnosen vid 12 års ålder. Hon ställer gärna upp på intervjuer. 

Nyckelord

Kontakter

Jonas Halfvarson, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet
Tel: 0738 08 23 61
jonas.halfvarson@oru.se

Stephanie Strauch
Tel: 0700 17 49 91

Bilder

Jonas-Halfvarson, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet
Jonas-Halfvarson, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Örebro universitet har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Universitetet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Ny bok: ”Vi vill förklara varför det går så trögt”18.6.2024 09:01:02 CEST | Pressmeddelande

– Vi pratar om omställning och kris men många har inte bottnat i vad det innebär. Det finns motstånd på alla nivåer. Vi är paralyserade, säger Magnus Boström, professor i sociologi vid Örebro universitet. Han har skrivit boken Environmental Sociology and Social Transformation tillsammans med Rolf Lidskog för att ge läsare redskap för hur de kan tänka och handla när det gäller klimatkrisen och miljöproblem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye