Hantera rest- och bristsituationer av läkemedel – delrapport till regeringen
Fördelning av läkemedel från partihandlare, omfördelning av läkemedel mellan apotek, begränsad åtkomst till läkemedel och möjlighet till mer aktivt informationsutbyte vid samverkan – men också behovet av en nationell aktör med övergripande mandat att hantera bristsituationer. Det är några av de 30-tal åtgärder som kan förbättra tillgången till läkemedel som nu Läkemdelsverket presenterar i en delrapport till regeringen.
Regeringen gav förra året Läkemedelsverket ett 10-punktsuppdrag att kartlägga, analysera och föreslå åtgärder för att förebygga och hantera rest- och bristsituationer på läkemedel till människor och djur i alla delar av landet. I den rapport som nu lämnats till regeringen redovisas uppdragets fem första punkter.
– Vi har bland annat kartlagt åtgärder som genomförts i andra länder, tagit fram förslag till författningsförändringar, analyserat samverkan med andra aktörer och sett över hur kommunikationen mellan farmaceut och förskrivare kan förbättras, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket.
Fler förslag
Delredovisningen analyserar även andra förslag:
- Struktur och former för samverkan och informationsutbyte mellan aktörer inom läkemedelsförsörjningen.
- Konsekvenser av de nya bestämmelserna om sanktionsavgifter.
- Hur tillgängligheten till information om licens och licensläkemedel kan öka.
Nationell aktör med övergripande mandat
Läkemedelsverkets arbete med bristsituationer har utvecklats avsevärt under de senaste åren. Det framgår bland annat av de regeringsuppdrag som myndigheten genomfört, de förbättringar som gjorts eller som pågår samt genom alltmer aktiv samverkan om bristsituationer.
– Vi har identifierat ett behov av en nationell aktör med övergripande mandat att fatta snabba beslut och vidta nödvändiga åtgärder vid bristsituationer, något som Läkemedelsverket gärna tar ansvar för. För det krävs ett tydliggörande i förordningen om myndighetens uppgifter, utredning om bindande beslut om omfördelning av läkemedel i krissituationer och tillgång till lager och försäljningsdata samt fortsatta medel till ett systemstöd för lägesbilder, säger Veronica Arthurson.
Slutredovisning 2026
Läkemedelsverket kommer att arbeta vidare med övriga punkter i regeringsuppdraget som omfattar:
- utvidgad möjlighet för farmaceut att byta läkemedel vid expediering
- att utreda möjlighet för farmaceut att bryta förpackningar vid expediering
- hur information om parallellhandlade läkemedels tillgänglighet kan öka
- möjlighet att genom tillsyn motverka rest- och bristsituationer, samt
- att lämna förslag på eventuell reglering som behövs för ovanstående åtgärder.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seDokument
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum