Träbyggnadskansliet

Nödbostäder i trä erbjuder skydd vid krig och katastrofer

Dela

En grupp småhustillverkare i Småland har tagit fram ett koncept för produktion av nödbostäder i trä som enkelt monteras på plats. Resultatet visades på Nordbygg och nu förbereder man sig för kommersialisering.

Känd produktionsteknik används för att möta kraven från nöd- och krisområden. En första testleverans med sex nödbostäder har skickats till jordbävningsområdet i södra Turkiet. Bostaden är 16 kvadratmeter stor och levereras i platta paket. Den är utformad så att tre lokala personer enkelt kan montera huset på max en arbetsdag med en instruktion och ett handverktyg. Lösningen visades på Nordbygg den 23–26 april 2024 då det även hölls en presentation av projektet.

– Vi fick bra respons från olika typer av aktörer inom byggbranschen såsom arkitekter, trähusindustrier, isoleringsföretag med flera. Några vill gärna hjälpa till att tillverka husen och andra gillar det humanitära perspektivet som denna lösning erbjuder jämfört med att bo i väderutsatta tält, säger Magnus Falk, projektledare RISE.

Behovet av denna typ av lösning är stor i krigs- och konflikthärjade områden där bostäder förstörs eller internflyktingar behöver en semi-permanent bostad under längre perioder. Det kan också vara en tillfällig räddning vid naturkatastrofer såsom bränder, översvämningar, jordbävningar, jordskred och orkaner.

– Tyvärr ser vi att nödbostäder är det snabbast växande bostadsbehovet i världen. Jag tror att svensk träbyggindustri har goda möjligheter att förse världens utsatta människor med temporära bostäder av god kvalitet som gör deras tillvaro lite bättre och tryggare, säger Susanne Rudenstam, chef Sveriges Träbyggnadskansli.

Projektgruppen hoppas att konceptet ska resultera i en volymprodukt för ett nytt marknadssegment med kunder som FN, Nato, EU och MSB för att möta såväl internationella behov som eventuella kriser på hemmaplan. Eftersom bostäderna byggs i trä har de ett lågt klimatavtryck och konstruktionen är anpassad för återanvändning.

– De småländska trähusbyggarna ska nu organisera sig för nästa steg och eventuellt bli en del av en science park. Samtidigt arbetar vi för att få presentera lösningen för potentiella köpare inom bistånds- och civilförsvarsbranschen. Här hoppas vi på stöd från ett EU-projekt vid namn INGO. En utmaning i den kommersiella fasen är marknaden är väldigt inriktad på tält och stålcontainrar, säger Magnus Falk.

Fakta
I projektet ingår småhustillverkarna Rörvikshus, Vallsjöhus, Lättbalken, Willa Nordic och OBOS med stöd av Sävsjö Näringsliv, Sveriges Träbyggnadskansli och TMF. Smart Housing Småland och RISE är initiativtagare.

Kontakter

Magnus Falk, RISE
magnus.u.falk@ri.se
073-404 44 70

Susanne Rudenstam, Sveriges Träbyggnadskansli
susanne.rudenstam@trabyggnadskansliet.se
070-214 37 72

Bilder

Om oss

Sveriges Träbyggnadskansli verkar för ökat träbyggande och tillväxt av den industriella träbyggsektorn i Sverige. Kansliets verksamhet sker inom ramen för samarbetet mellan Svenskt Trä (del av Skogsindustrierna) och Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Följ Träbyggnadskansliet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Träbyggnadskansliet

Stor delegation från USA besöker Sverige för att studera hållbart byggande i trä22.6.2023 08:20:11 CEST | Pressmeddelande

Den 25–30 juni kommer en delegation från USA tillsammans med kollegor från Storbritannien, Irland och Japan, till Sverige för att studera hållbart industriellt träbyggande. Representanter från det amerikanska bostads- och stadsutvecklingsdepartement med flera kommer besöka kända träbyggnadsprojekt såsom Sara Kulturhus i Skellefteå, Tallen i Piteå och Trikåfabriken i Stockholm, men också ha möten med politiker, myndighets- och näringslivsföreträdare.

Träbyggandet visar vägen – Har kortat byggtiden med 3 månader och höjt produktiviteten med 30 procent!8.12.2021 16:53:29 CET | Pressmeddelande

Den industriella träbyggnadssektorn har höjt produktiviteten med 30 % och kortat byggtiden med 3,3 månader. De resultaten visar en ny studie av den industriella träbyggsektorn gjord av Luleå Tekniska Universitet (LTU). Studien presenterades av professor Lars Stehn på ett seminarium i riksdagen under torsdagen. Den traditionella byggindustrin har under lång tid haft svag produktivitetsutveckling. Samtidigt finns en delsektor som skiljer sig markant, den industriella träbyggnadsindustrin. Nu finns studien "Produktivitetsmått för Industriellt träbyggande" tillgänglig.

Är industriellt byggande lösningen på byggindustrins produktivitetsutmaning? Nu tar träbyggnadsindustrin reda på svaret.14.4.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Medan de flesta industrigrenar ständigt förbättrar sin produktivitet och ofta förmår att sänka sina kostnader och priser över tid, tycks byggindustrin stå och stampa. Ett flertal studier från olika länder pekar entydigt på att den traditionella byggindustrin under lång tid haft svag produktivitetsutveckling. Samtidigt finns en delsektor som skiljer sig markant, den industriella träbyggnadsindustrin. Nu startar Luleå tekniska universitet (LTU) ett projekt som ska ta reda på branschens prestanda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye