Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark
Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Flera av djuren tillhörde hotade arter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Tre bomullshuvudtamariner, två gyllenhuvade lejontamariner, två lejon, en goeldisapa, fem ringsvanslemurer och en svartvit vari (en sorts lemur). Det är några av de djur som dog på Ölands djurpark under 2023. De tillhör alla arter som är hotade och klassas antingen som sårbara, starkt eller akut hotade. Uppgifterna är hämtade från djurparkens så kallade artinventeringslista – ett register som alla djurparker årligen ska skicka in till länsstyrelsen där det ska framgå vilka djur som finns på djurparken. Om några djur flyttats eller dött under föregående år ska även de redovisas. Men någon utförlig information om dödsorsakerna för de utrotningshotade djuren på Ölands djurpark framgår inte, utan enbart kortare kommentarer som ”avliden, kontrollerad av veterinär”, ”skadad, avlivad av veterinär” samt ”avlivad, kontrollerad av veterinär”. Därför har Djurrättsalliansen ställt frågor till djurparken om dödsorsakerna, men utan att få några svar.
– Är det en strategi för att tysta ner kritik, eller varför kan de inte bara vara öppna med vad som hänt med djuren? Djur kan såklart dö av flera olika anledningar, men våra granskningar av svenska djurparker har gång på gång visat hur fullt friska och utrotningshotade djur regelbundet dödas. Vilket är oerhört motsägelsefullt när djurparkerna samtidigt lockar besökare med argument om att de bevarar djur, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.
Totalt dog 38 djur på Ölands djurpark under 2023. Djurrättsalliansens tidigare granskningar har visat att djurparkerna inte har utrymme för alla djur de föder upp och att dessa så kallade överskottsdjur därför dödas. Djurparker lockar även besökare med gulliga djurungar som många gånger avlivas för att bytas ut mot nya ungar nästkommande säsong.
– Att djurparker ser dödande av djur som en slags ”lösning” är bara en av flera oetiska aspekter med de här verksamheterna. Alla djur på parkerna lever sina liv i fångenskap, långt ifrån deras rätta hemmamiljöer. De har blivit fråntagna rätten till sina egna liv och sin frihet. Djurparkerna tjänar pengar på att utnyttja djuren som nöjesobjekt. Det är en förlegad djursyn som inte hör hemma i ett modernt samhälle. Vi hoppas att allt fler tar ställning för djuren och slutar besöka djurparker, säger Malin Gustafsson.
Tidigare kritik mot Ölands djurpark
Ölands djurpark har tidigare fått kritik för dålig djurhållning. I en granskning som gjordes av Smålandsnytt och P4 Kalmar 2012 berättade tidigare anställda om hur djurparken slagit ihjäl djur, låtit djur svälta till döds, undvikit att tillkalla veterinär samt att friska och utrotningshotade djur dödats. I granskningen framkom även, enligt en källa till P4 Kalmar, att djurparkens ägare ska ha sagt att "bevarandeprojekten är bara för syns skull, det är ingen som tar det på allvar”.
Dokumentärserie granskar djurparker
I april sände Vetenskapens värld på SVT dokumentärserien ”Djurparkskriget” i två delar. Programmet söker svar på om det är etiskt försvarbart att besöka djurparker och synar bland annat djurparkernas påstående om artbevarande och lyfter det som Djurrättsalliansens granskningar visat i många år: hur friska och utrotningshotade djur regelbundet dödas på djurparker.
– Det är verkligen en sevärd dokumentär, som vi tycker slår hål på djurparkernas argument om bevarande, forskning och utbildning. Förhoppningsvis bidrar serien till en ökad debatt om djurparkers vara eller inte vara och att vi rör oss mot en mer etisk framtid där djurparker i dess nuvarande form inte finns kvar, säger Malin Gustafsson.
Tidigare djurparksgranskningar
2020 publicerade Djurrättsalliansen en granskning av tio av de större djurparkerna i Sverige. Undersökningen visade att totalt 2 703 djur dog på djurparkerna under åren 2017–2019. Året efter granskade vi samma djurparker och kunde då visa att 1 118 djur dog under 2020. I dessa granskningar var dock Ölands djurpark inte med då de tidigare inte uppget vilka och hur många djur som dött i deras artinventeringslistor. Djurrättsalliansen sökte flera gånger kontakt med Ölands djurpark för att få del av information om antalet döda djur, utan att få svar. I år har Djurrättsalliansen kunnat berätta om att varken Parken Zoo eller Kolmårdens djurpark svarar på vad som hänt med utrotningshotade djur som dött på djurparkerna.
Så här har granskningen gått till
Djurrättsalliansen har begärt ut och granskat artinventeringslistorna, som djurparkerna årligen måste skicka in till länsstyrelsen. Listorna ser olika ut för olika djurparker; i vissa listor framgår bara djurarten och antalet djur som dött och i vissa går det att utläsa om djuren avlivats eller om de dött av andra orsaker, exempelvis medicinska skäl. I Ölands djurparks lista framgår vilka djur som dött samt en kort notering om de avlidit eller avlivats. Vi har ställt frågor till Ölands djurpark vad de specifika dödsorsakerna var för vissa av djuren och djurparken har inte svarat på några av våra frågor.
Nyckelord
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seOm oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
Kriminalpodd på SR gör avsnitt om slakteriavslöjande16.6.2025 09:41:38 CEST | Pressmeddelande
År 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen material taget med dolda kameror på ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner hos allmänheten och bara dagar efter att materialet publicerats stängde slakteriet ner. Tre år senare, efter en lång brottsutredning, dömdes två av slakteriarbetarna för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Fallet granskas i det senaste avsnittet av den nya podden “Brottsutredarna” på Sveriges radio.
Kriminalpodd på SR gör avsnitt om slakteriavslöjande i Skåne16.6.2025 09:36:46 CEST | Pressmeddelande
År 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen material taget med dolda kameror på ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner hos allmänheten och bara dagar efter att materialet publicerats stängde slakteriet ner. Tre år senare, efter en lång brottsutredning, dömdes två av slakteriarbetarna för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Fallet granskas i det senaste avsnittet av den nya podden “Brottsutredarna” på Sveriges radio.
Slagsmål, skador och död: apornas vardag på Karolinska institutet13.6.2025 09:28:49 CEST | Pressmeddelande
Journaler avslöjar en vardag med återkommande slagsmål och skador för de apor som utnyttjas i djurförsök på Karolinska institutet. Djurrättsalliansen har sedan 2020 försökt få några av aporna omplacerade till en djurfristad – utan framgång. Under samma period har istället 50 apor dött på laboratoriet.
Allvarliga och upprepade brister på kött- och mjölkgårdar i Kalmar11.6.2025 08:31:00 CEST | Pressmeddelande
Djur som lever i sin egen avföring, magra kor med utstickande ryggrader, djur angripna av pälsätare och smutsiga stallar. På tre kött- och mjölkgårdar i Kalmar län har länsstyrelsen vid upprepade tillfällen mötts av allvarlig brister. Detta är inga undantagsfall utan vanligt förekommande konsekvenser av att vi människor utnyttjar djur för mat menar Djurrättsalliansen som granskat de tre fallen.
Utmärglade, sjuka och försummade – djurens sista dagar på Örebrogården9.6.2025 11:26:35 CEST | Pressmeddelande
År 2009 utfärdade länsstyrelsen ett föreläggande till en köttgård i Örebro. Över 15 år och otaliga myndighetsbesök senare stod djuren utmärglade och sjuka i sin egen avföring. Nu ska djuren vara flyttade och gården stängd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum