Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur
Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: "Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.
Miljöförbundet Blekinge Väst har uppgett till Djurrättsalliansen att de har gjort den årliga tillsynen på plats hos minkfarmerna och att samtliga farmer var tomma. Det fanns inga avelsdjur kvar. Förbundet uppger via mejl att: ”Som det är idag har vi inga minkfarmer som har minkar kvar. Detta gäller i vår del av Blekinge (Sölvesborgs kommun, Olofströms kommun och Karlshamns kommun”.
– Som vi har längtat efter den här dagen! Kampen för minkarna har pågått under flera decennier, så den här nyheten är en enorm seger. Enligt den information vi har finns det fortfarande enstaka aktiva minkfarmer kvar i Sverige i andra områden – så än kan vi inte fira att den sista minkfarmen är stängd. Men att farmerna i Sölvesborg, som har varit hjärtat av den svenska pälsindustrin, står tomma är ett gigantiskt steg åt rätt håll, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Detta i samband med att budgetpropositionen för 2024 presenterades. Tillsammans med avvecklingsstödet föreslogs även att djurskyddslagstiftningen ska ses över för att utreda ett förbud mot pälsdjursfarmning.
– Ett förbud är bland annat viktigt för att inga nya pälsdjursfarmer ska kunna öppnas i framtiden. Det skulle även innebära ytterligare ett steg mot den värld vi kämpar för där inga djur utnyttjas och dödas av oss människor oavsett syfte. Alla djur borde ha rätt till sina egna liv och sin frihet, precis som vi, säger Malin Gustafsson.
180 miljoner finns nu avsatta för det här avvecklingsstödet under 2024 och 2025. Men hur stödet kommer att fungera i praktiken och vilka villkoren kommer vara för att ta del av stödet är ännu oklart. I Regeringskansliet pågår en beredning av förordningen om ekonomiskt stöd till de minkfarmsföretag som frivilligt avvecklar sin verksamhet. Till Djurrättsalliansen har Landsbygds- och infrastrukturdepartementet uppgett att de inte kan säga när förordningen kommer att träda i kraft, eller hur stödet kommer att se ut.
Branschorganisationen Svensk minks vd uppgav tidigare i år till Djurskyddet Sverige att samtliga minkfarmare kommer att anta erbjudandet att avveckla mot ekonomisk ersättning. Han sa även att planen är att farmerna är avvecklade innan jul i år. Djurrättsalliansen har frågat Svensk mink om detta fortfarande stämmer, men har inte fått något svar.
– Enormt många minkar har lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer under många, många år. Kampen för att stänga farmerna har pågått länge och varit ihärdig. Djurrättsalliansen har gång på gång avslöjat djurplågeriet genom att dokumentera minkfarmerna. Vi har anordnat fackeltåg, flygbladsutdelningar, demonstrationer, annonskampanjer, skrivit debattartiklar och rapporter till politiker. Outtröttligt arbete med att synliggöra och sätta fokus på minkarnas situation och skapa opinion har lett till förändring. Djuren behöver var och en av oss som tar kampen för deras rättigheter, säger Malin Gustafsson
Nyckelord
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seOm oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
Avslöjade lidande i kycklingindustrin – djurens situation fortfarande densamma11.11.2024 10:05:40 CET | Pressmeddelande
För ett år sedan chockerades allmänheten av Djurrättsalliansens filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut.
Bilder visar misär på köttgård i Hälsingland5.11.2024 20:32:47 CET | Pressmeddelande
Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad Djurrättsalliansen idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.
Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år21.10.2024 09:54:29 CEST | Pressmeddelande
Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och igår var det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök.
Slutet nära för svensk pälsindustri17.10.2024 13:38:49 CEST | Pressmeddelande
Idag är det tio år sedan den sista chinchillafarmen för pälsproduktion i Sverige stängde. Djurrättsalliansen kunde då rädda och omplacera de 243 chinchillor som fanns på farmen. Nu, ett decennium senare, tyder allt på att de fåtal minkfarmer som finns kvar kommer att läggas ner i slutet av året.
Ytterligare en apa död på Karolinska institutet16.10.2024 09:56:13 CEST | Pressmeddelande
I september avlivades en apa under ett djurförsök på Karolinska institutet. Apan, som inte hade något namn utan bara ett ID-nummer, är en av 49 apor som dött på KI sedan 2020. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurförsöksverksamheten på KI.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum