Avslöjade lidande i kycklingindustrin – djurens situation fortfarande densamma
För ett år sedan chockerades allmänheten av Djurrättsalliansens filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut.
Den 1 november 2023 offentliggjorde Djurrättsalliansen, tillsammans med SVT:s Uppdrag granskning, upprörande filmmaterial som tagits med hjälp av dolda kameror inne på det största avelsföretaget i kycklingbranschen – Aviagen. Genom att söka anställning hos företagets svenska del, Aviagen Swechick, och filma med dolda kameror kunde vi avslöja hur avelshönor- och tuppar levde under miserabla förhållanden, hölls på svältdiet och avlivades utan bedövning.
– Jag hade svårt att föreställa mig vad jag skulle få bevittna, även om jag misstänkte att det skulle se hemskt ut. Men jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle se så illa ut som det gjorde, berättade den person som arbetade undercover, som Djurrättsalliansen har valt att hålla anonym.
Bara i Sverige dödas över 100 miljoner kycklingar varje år för att bli mat. För att kunna föda fram alla kycklingar består industrin av flera generationer med så kallade avelsdjur. Det multinationella företaget Aviagen är störst på avelsarbete både i Sverige och globalt. Företagets svenska del, Aviagen Swechick, har i princip monopol på hela den svenska marknaden; hönorna och tupparna på företagets gårdar i Skåne är mor- och farföräldrar till nästan alla de kycklingar som blir mat, bland annat under märken som Kronfågel och Guldfågeln. Genom export förser Aviagen Swechick även flera andra länders kycklingindustrier med avelsdjur.
I Uppdrag gransknings program om Djurrättsalliansens filmer reagerade flera experter starkt på vad materialet visade. Per Jensen, professor i etologi, sade att situationen för avelsdjuren i kycklingindustrin förmodligen är det “största djurskyddsproblemet vi har, inom all djuruppfödning”. Trots det sade Jenny Yngvesson, universitetslektor på SLU som forskat om kycklingindustrin, att ingen journalist någonsin hade frågat henne om avelsdjuren tidigare. Efter att ha sett filmerna på hur djuren behandlades sade hon: “Ska ni visa det här på tv? Då får ni varna innan.”
Inga djurskyddskontroller gjorda
Avslöjandet fick stort genomslag, både i Sverige och andra länder. Många människor har hört av sig till oss och berättat att de slutat stödja kycklingindustrin efter att ha sett hur djuren behandlas. Men trots allmänhetens reaktioner och experternas hårda ord om djurskyddsproblemen i avelsverksamheten har djurens situation inte förändrats. Företagets verksamhet pågår som vanligt och de fortsätter föda upp och sälja djur till både Kronfågel och Guldfågeln. Länsstyrelsen har efter avslöjandet inte gjort några djurskyddskontroller på företagets gårdar, som alla ligger i Skåne. Från politiskt håll har inga ändringar kring vad djur får utsättas för i livsmedelsindustrin drivits igenom.
– Frustrerande, samtidigt som vi vet att den förändring vi kämpar för inte kommer att ske över en natt hur gärna vi än önskar det. Alla levande varelser på den här planeten förtjänar frihet, trygghet och rättvisa. Empati, solidaritet och hållbarhet bör vara grunden för hur vi lever och förhåller oss till andra människor och djur. Tyvärr är det på många sätt långt ifrån situationen i världen idag. Utöver att det tar tid nås förändring sällan utan kamp, därför är det otroligt viktigt att vi inte ger upp, utan fortsätter vårt ihärdiga arbete för djuren, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Djurrättsalliansen ser bara en lösning för att få ett slut på lidandet som djuren utsätts för i kycklingindustrin.
– Vi tycker att djurindustrierna måste stänga ner och att vi människor ska sluta äta djur. Och det hoppas vi fler tycker efter att ha sett filmerna som visar hur djuren behandlas. Om vi inte vill sitta här år efter år och chockeras över liknande avslöjanden, och om det är djuren vi verkligen bryr oss om så behöver vi som människor och samhälle agera nu, säger Malin Gustafsson.
Publicerade ännu ett avslöjande
Drygt en månad efter att Uppdrag granknings program hade sänts på TV kunde vi exponera ytterligare en dold del av industrin: ett av Kronfågels två kläckerier, där hundratusentals kycklingar kan kläckas på en dag. Även i det här fallet hade en person från Djurrättsalliansen tagit anställning och filmat i smyg. Materialet, som först publicerades av TV4, visade bland annat hur kycklingar slungades omkring på rullband i en gigantisk maskin och hanterades som livlösa ting. Skadade och sjuka kycklingar lämnades i backar där de åt på andra kycklingars inre organ som hängde utanför kroppen.
Nyckelord
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seOm oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
Bilder visar misär på köttgård i Hälsingland5.11.2024 20:32:47 CET | Pressmeddelande
Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad Djurrättsalliansen idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.
Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år21.10.2024 09:54:29 CEST | Pressmeddelande
Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och igår var det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök.
Slutet nära för svensk pälsindustri17.10.2024 13:38:49 CEST | Pressmeddelande
Idag är det tio år sedan den sista chinchillafarmen för pälsproduktion i Sverige stängde. Djurrättsalliansen kunde då rädda och omplacera de 243 chinchillor som fanns på farmen. Nu, ett decennium senare, tyder allt på att de fåtal minkfarmer som finns kvar kommer att läggas ner i slutet av året.
Ytterligare en apa död på Karolinska institutet16.10.2024 09:56:13 CEST | Pressmeddelande
I september avlivades en apa under ett djurförsök på Karolinska institutet. Apan, som inte hade något namn utan bara ett ID-nummer, är en av 49 apor som dött på KI sedan 2020. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurförsöksverksamheten på KI.
Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur25.6.2024 16:27:51 CEST | Pressmeddelande
Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: "Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum