Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år
Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och igår var det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök.
På Karolinska Institutet (KI) i Stockholm finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater, Astrid Fagræus Laboratorium. Där utsätts apor för olika försök, innan de avlivas. De fem äldsta aporna som utnyttjas på KI heter Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. De anlände till laboratoriet den 20 oktober 2009 – för 15 år sedan igår – och har sedan dess ingått i flera olika försök. De är nu många år över den ålder då KI vanligtvis brukar ha dödat aporna.
– KI har ett val i sina händer; de kan ge aporna möjligheten att få uppleva världen utanför djurförsöksanläggningen och leva sina resterande år på en fristad. Eller så dödar KI dem. Vi hoppas och gör vad vi kan för att KI ska fatta det enda rätta beslutet. Det går knappt att föreställa sig vad de här aporna tvingas genomlida och hur oerhört lång tid det är som de har hållits inlåsta i en steril laboratoriemiljö. Samtidigt är det dessa individers hela liv och verklighet, det är svindlande och fullständigt hjärtskärande, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.
Vill stoppa apförsöken
Just nu sitter 53 apor inlåsta på Astrid Fagræus Laboratorium. Djurrättsalliansen granskar djurförsöken, sprider information och väcker opinion för att slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Vi har till exempel samlat in 70 274 namn mot apförsöken, som vi förra året lämnade över till KI och regeringen. Samtidigt försöker vi även rädda livet på de fem aporna. Vi uppmanar och för regelbunden dialog med KI om att omplacera Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox till en djurfristad.
Genom att begära ut apornas journaler från KI kan vi berätta om de apor som köps in, utnyttjas och dödas. Sedan 2020 har 49 apor dött på KI. Och den lilla inblick vi får i apornas liv genom jorunalanteckningarna vittnar om skador, bråk och amputationer.
Till exempel kan vi i journalen för Lynx – en av de apor vi försöker rädda – läsa följande anteckningar från början av förra året:
2023-01-05 ”Sår på svanstipp, håll koll!”
2023-01-12 ”Slagit upp skorpa på sår, ser dock ej irriterat ut.”
2023-01-16 ”Såret läker dåligt.”
2023-01-19 ”Amputerat ca 3 cm av svansen.”
2023-01-21 ”Såret på svansen ser fint ut men glipar.”
2023-01-22 ”Såret på svansen glipar rätt mycket annars fint. Håll koll på såret på foten.”
2023-01-23 ”Höger ringtå skadad, behöver amputeras.”
2023-02-14 ”Såret fortfarande inte läkt, troligen p.g.a. att hon pillar på såret.”
2023-02-19 ”Såret på knät syns inte idag.”
2023-02-18 ”Svanstippen ser torr ut men något svullen, applicerat plåsterspray. Har ett litet bitsår på insidan vänster knä.”
– Det som sker innanför laboratoriernas stängda dörrar är oförsvarbart. Och den lilla inblick vi kan få i de här apornas öden är otroligt sorglig. Lika lite som vi borde utsätta människor för detta mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder. De etiska gränsdragningarna behöver förflyttas, vi som samhälle borde inte acceptera att några kännande och tänkande individer utnyttjas i försök, säger Malin Gustafsson.
Har tidigare räddat apor från djurförsök
Djurrättsalliansen lyckades rädda aporna Betty, Boo och Baloo (tidigare Bacill, Bacillusk och Baloo) från Astrid Fagræus laboratorium 2009. Detta efter att de i flera år hade utnyttjas i djurförsök.
– Det är ovanligt att laboratorier går med på att överlämna försöksdjur för omplacering, så det var en stor seger när vi fick dem fria och kunde flytta dem till ett djurhem i England, säger Malin Gustafsson.
Baloo gick tyvärr bort under 2021 och Betty i början av 2024. Boo lever på djurfristaden än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas i djurförsök. Hon saknar sina vänner, men har nu tryggt sällskap av apan Johnny.
Nyckelord
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seOm oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
Slutet nära för svensk pälsindustri17.10.2024 13:38:49 CEST | Pressmeddelande
Idag är det tio år sedan den sista chinchillafarmen för pälsproduktion i Sverige stängde. Djurrättsalliansen kunde då rädda och omplacera de 243 chinchillor som fanns på farmen. Nu, ett decennium senare, tyder allt på att de fåtal minkfarmer som finns kvar kommer att läggas ner i slutet av året.
Ytterligare en apa död på Karolinska institutet16.10.2024 09:56:13 CEST | Pressmeddelande
I september avlivades en apa under ett djurförsök på Karolinska institutet. Apan, som inte hade något namn utan bara ett ID-nummer, är en av 49 apor som dött på KI sedan 2020. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurförsöksverksamheten på KI.
Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur25.6.2024 16:27:51 CEST | Pressmeddelande
Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: "Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.
83 djur döda på Borås djurpark5.6.2024 09:30:30 CEST | Pressmeddelande
Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.
Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark3.6.2024 10:07:30 CEST | Pressmeddelande
Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Flera av djuren tillhörde hotade arter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum