Akavia

Akavia om lönetransparensdirektivet: Positivt med ökad insyn i lönesättningen

Dela

I slutet på förra veckan presenterades utredningen om hur EU:s lönetransparensdirektiv ska implementeras i svensk rätt. Akavia välkomnar direktivet, som stärker tillämpningen av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete.

Karin Lundin, chefsjurist på Akavia. Foto Åsa Hafmar
Karin Lundin, chefsjurist på Akavia. Foto Åsa Hafmar

Lönetransparensdirektivet antogs i maj 2023 och ska vara genomfört senast den 7 juni 2026. Genom direktivet, som omfattar alla arbetsgivare i offentlig och privat sektor, läggs en tydligare grund för ökad transparens i arbetsgivarens lönesättning.

- Lön ska sättas med individen och dennes prestation i fokus. Justerat för strukturella faktorer så som ålder, befattning och sektor är den könsrelaterade löneskillnaden bland Akavias medlemmar fortfarande för hög, sju procent 2023. Det är positivt att det i och med direktivet blir lättare att upptäcka lönediskriminering och även driva och nå framgång i sådana tvister. Samtidigt leder kraven på dokumentation till en tung administrativ börda för arbetsgivarna, säger Karin Lundin, chefsjurist på Akavia.

Direktivet ger förstärkt rätt till insyn och större möjlighet för arbetstagare att avgöra om de blivit lönediskriminerade och större möjlighet att kräva ut rätt lön.

- Vidare anser vi att den föreslagna nya bevisregeln bör anpassas till den nuvarande bevisregeln i diskrimineringslagen för att förhindra tidskrävande tvister i frågan om överträdelsen varit avsiktlig eller inte. Preskriptionstiden bör förlängas även för övriga former av diskriminering än lönediskriminering, i syfte att reglerna ska vara enhetliga, säger Karin Lundin.

Nyckelord

Kontakter

Om Akavia

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Saco-S: Minskat förtroende på Regeringskansliet efter Tidölönerna26.4.2024 09:57:14 CEST | Pressmeddelande

I dag hördes statsminister Ulf Kristersson i konstitutionsutskottet mot bakgrund av Regeringskansliets användning av Tidöavtalet som grund för lönesättningen. Saco-S välkomnar tydliggöranden om vikten av tjänstemännens oberoende politiska ställning, men ser mycket allvarligt på till vilken grad hanteringen av lönesättningsprocessen påverkat förtroendet för arbetsgivaren. Regeringskansliet har nu ett viktigt arbete framför sig för att återupprätta förtroendet.

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye