Akavia om lönetransparensdirektivet: Positivt med ökad insyn i lönesättningen
I slutet på förra veckan presenterades utredningen om hur EU:s lönetransparensdirektiv ska implementeras i svensk rätt. Akavia välkomnar direktivet, som stärker tillämpningen av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete.
Lönetransparensdirektivet antogs i maj 2023 och ska vara genomfört senast den 7 juni 2026. Genom direktivet, som omfattar alla arbetsgivare i offentlig och privat sektor, läggs en tydligare grund för ökad transparens i arbetsgivarens lönesättning.
- Lön ska sättas med individen och dennes prestation i fokus. Justerat för strukturella faktorer så som ålder, befattning och sektor är den könsrelaterade löneskillnaden bland Akavias medlemmar fortfarande för hög, sju procent 2023. Det är positivt att det i och med direktivet blir lättare att upptäcka lönediskriminering och även driva och nå framgång i sådana tvister. Samtidigt leder kraven på dokumentation till en tung administrativ börda för arbetsgivarna, säger Karin Lundin, chefsjurist på Akavia.
Direktivet ger förstärkt rätt till insyn och större möjlighet för arbetstagare att avgöra om de blivit lönediskriminerade och större möjlighet att kräva ut rätt lön.
- Vidare anser vi att den föreslagna nya bevisregeln bör anpassas till den nuvarande bevisregeln i diskrimineringslagen för att förhindra tidskrävande tvister i frågan om överträdelsen varit avsiktlig eller inte. Preskriptionstiden bör förlängas även för övriga former av diskriminering än lönediskriminering, i syfte att reglerna ska vara enhetliga, säger Karin Lundin.
Nyckelord
Kontakter
Filip LindmarkPressansvarig
Tel:+46706652955filip.lindmark@akavia.seOm Akavia
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Hög arbetsbelastning bland Sveriges domare ett hot mot rättssäkerheten5.11.2024 10:34:28 CET | Pressmeddelande
En stor majoritet av Sveriges domare har en ansträngande arbetsbelastning och varannan domare ser arbetsbördan som ett hot mot rättssäkerheten. Det visar en ny rapport från fackförbundet Akavia som tillsammans med Saco-S Domstol undersökt arbetsmiljön och attraktiviteten i domaryrket bland landets ordinarie domare.
Förhandla om jobbtiteln och tjäna tusenlappar4.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Trots att fel jobbtitel kan kosta dig mycket pengar har 9 av 10 akademiker aldrig förhandlat om sin jobbtitel. Det visar en ny undersökning från Akavia. Samtidigt visar en genomgång av medianlönerna för näraliggande titlar bland Akavias medlemmar på stora skillnader i lönenivå.
Akavia om budgetpropositionen: Efterfrågar mindre ryckighet i resurstilldelningen till myndigheterna19.9.2024 10:11:38 CEST | Pressmeddelande
Samtidigt som Akavia välkomnar budgetsatsningar för att stärka tillväxt och produktivitet är man kritisk till ryckigheten i resurstilldelningen till myndigheterna och efterfrågar samlade, långsiktiga och tydliga mål för förvaltningspolitiken.
Akavia om budgetpropositionen: Viktiga investeringar för ökad produktivitet välkomnas19.9.2024 08:19:34 CEST | Pressmeddelande
I dag överlämnade regeringen sin budgetproposition till riksdagen. Akavia välkomnar att steg tas mot att utbildning och arbete ska löna sig bättre men ser behov av fortsatta satsningar på kvalitet i utbildningen.
Akavia om SNS forskningsrapport: Omställningsstudiestödet är ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd16.9.2024 13:56:36 CEST | Pressmeddelande
I en ny rapport från SNS hävdar två forskare att omställningsstudiestödet slår fel, att det inte når de grupper som har störst behov, och att det är ett slöseri med studiemedel. Enligt Akavia bygger kritiken på en återkommande missuppfattning om syftet med reformen, det har aldrig varit och är inte tänkt att fungera som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Samtidigt behövs fortsatt ökade resurser och högre takt i handläggningen hos CSN för att reformen ska bli framgångsrik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum