Volkswagen Finans Sverige AB

En stark privatleasingmarknad

Dela

Leasing fortsatt den mest populära finansieringsformen för nya bilar.

46 procent av hushållen som skaffar en ny bil väljer att finansiera den genom privatleasing. 27 procent väljer istället billån via ett finansbolag. Bara drygt var fjärde privat bilköpare finansierar bilen på egen hand, exempelvis med sparade pengar eller att låna på annan säkerhet än bilen.

Även när företag väljer bil är leasing fortsatt helt dominerande. Men till skillnad från hushållen fortsätter företagen att välja laddbara bilar.

Denna rapport - "Bilfinanshjulet" -  är framtagen av Volkswagen Financial Services Sverige och kommer att återkomma månatligen.

En stark privatleasingmarknad
Under årets första fyra månader registrerades 12 050 antal nya privatleasingavtal. Det innebär att 46 procent av de svenskar som skaffade en ny bil finansierade denna genom privatleasing. Privatleasing fortsätter därmed att vara den överlägset populäraste finansieringsformen för hushållen.

- Vi ser en vändning i efterfrågan på privatleasing i de kontrakt som tecknats under våren 2024. De som förra året spådde en kraftig nedgång för andelen privatleasing har fått fel. Med räntor som pekar neråt och nya erbjudanden på marknaden bedömer vi att privatleasingen istället kan växa. Det är en finansieringsform som passar många av dagens hushåll, säger Patrik Lindroth, VD Volkswagen Finans.

Idag betraktar många bilen som en månadskostnad istället för en investering som man sparar till. Denna uppfattning har fått ett starkt fäste hos unga bilköpare, inte minst de som för första gången skaffar en ny bil. Detta är en generation som vill ha en ny, säker och modern bil utan att vänta tills man sparat ihop ett kapital för att köpa bilen.

Om man räknar in dem som finansierar ny bil med billån väljer nästa tre av fyra att finansiera sitt nybilsköp via ett finansbolag. 28 procent av de privatperson som hittills i år skaffat ny bil har dock valt att köpa bilen med sparade pengar eller med ett lån som har annat än bilen som säkerhet.

2023 var andelen privatleasing något högre, 48 procent. Den ränteuppgång som skedde under förra året kan ha bidragit till att minska andelen. Men i stort sett kvarstår privatleasingens starka ställning bland nybilsköparna i år.

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Volkswagen Financial Services har en stark position på den svenska marknaden med en utlåning på 40 miljarder.  Under det gemensamma varumärket Volkswagen Financial Services erbjuds bilfinansiering genom Volkswagen Finans Sverige AB och serviceavtal genom Volkswagen Service Sverige AB. Volkswagen Försäkring är en del av Volkswagen Financial Services med If Skadeförsäkring AB som försäkringsgivare. 

Fleet Support är ett affärsområde inom Volkswagen Financial Services som tillhandahåller fleet management, finansiering, administration och andra bilrelaterade tjänster kopplade till företagens bilinnehav oavsett bilmärke. Fleet Support vänder sig till företag och organisationer med större vagnparker. 

Följ Volkswagen Finans Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Finans Sverige AB

Volkswagen Finans Sverige och Fleet Support fortsätter att öka inom vagnparksadministration 202312.1.2024 15:19:24 CET | Pressmeddelande

Fleet Support växer mer än marknaden och är fortsatt den aktör som ökat mest de senaste tre åren inom segmentet vagnparksadministration. Föregående år, med stor osäkerhet i vår omvärld vilket genererat den största makroekonomiska omställningen sedan 2008, avslutas med en stark portföljökning. Fokus på kvalitet i vår leverans, digitalt stöd för vagnparken och bra stöd kring minimering av miljöavtrycket upplevs mycket positivt av både befintliga samt nya kunder och är viktiga anledningar till vår ökning.

Volkswagen Finans Sverige störst på privatleasing som fortfarande är förstahandsvalet när privatkunden köper ny bil.10.1.2024 15:26:44 CET | Pressmeddelande

Marknaden för att sälja nya bilar till privatkunder har minskat sedan mitten av 2022 samtidigt är det tydligt att privatkonsumenten föredrar privatleasing om dom ska köpa ny bil. Volkswagen Finans Sverige är tillsammans med Volkswagen gruppens märken störst på privatleasing i en alltmer konkurrensutsatt marknad, med en marknadsandel om 24% av alla nyregistrerade privatleasingbilar 2023. Under 2023 har antalet privatleasade bilar minskat i takt med den avtagande köpkraften hos konsumenterna. Däremot har VFS återtagit en del av den tidigare förlorade marknadsandelen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye