WWF

Havets hus och WWF bjuder in till haj- och rockasläpp i Lysekil

Dela

Den 25 juni kommer Havets Hus i samarbete med Världsnaturfonden WWF att släppa ut märkta hajar och rockor i Gullmarsfjorden. Den årliga traditionen är en del av en gemensam satsning för att bevara ekosystemet, men också för att lära sig mer om livet under ytan.

En småfläckig rödhaj i Havets Hus akvarium.
En småfläckig rödhaj i Havets Hus akvarium. Foto: Troy Enekvist/WWF

– Det är jättekul att det här viktiga projektet fortsätter. Rovfiskar som hajar och rockor är otroligt viktiga för att ekosystemen i haven ska må bra, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF. 

Hajsläppet sker 25 juni klockan 14.00 från kajen utanför Havets Hus. 

I år får vi hjälp av dykare med att få ner fiskarna på djupare vatten, där de lever naturligt.  
Hajarna och rockorna som kommer släppas har märkts med små gröna märkningar med ett ID-nummer och telefonnummer till Havets Hus. Återfångster ger möjlighet att ta reda på vart de tar vägen, hur länge de lever, och på vilket djup de lever. 

På så sätt har Havets Hus bland annat kommit fram till att en av hajarna som släppts ut, under hajsläppet 2005, är en av de äldsta småfläckiga rödhajarna som någonsin rapporterats, den blev 14 år gammal.

– Förlusten av biologisk mångfald är en av vår tid stora utmaningar. Genom våra bevarandeprojekt gör vi vad vi kan för att bidra till en positiv utveckling. Vi ökar kunskapen om arterna och deras boendemiljöer, stärker de vilda bestånden och arbetar för en ökad medvetenhet om hur viktig biologisk mångfald är, säger Maria Jämting, vd Havets Hus. 

De senaste två åren har vi haft sändare på hajarna. Sändarna samlar information och skickar ut detta via ljudsignaler till mottagare som placerats i Gullmarn och utmed Bohuskusten. Även om vi inte tankat ur alla mottagarna ännu så har vi fått en del ny spännande information. 

En haj som hittats mitt i Gullmarn låg och vilade på 50 meters djup mellan sina aktiva jakttillfällen på grundare och djupare vatten. En annan haj i Gullmarn befann sig mestadels på cirka 40 meters djup där det var omkring 12 grader i vattnet.  Totalt fick 43 hajar sändare och vi kommer arbeta vidare med analys av data under de närmsta åren. 

Mer information om vår forskning tillsammans med SLU kommer ges under pressträffen. 

Havets hus och WWF har samarbetat sedan 2015 med att bevara fredade och hotade arter som småfläckig rödhaj och knaggrocka. Torsk är en annan art som Havets hus arbetar med. Småtorsk får växa till inne på akvariet och släpps sedan ut i havet när de vuxit till sig och därmed har bättre förutsättningar att klara sig i det vilda. 

Sedan 2003 har Havets hus släppt ut omkring 200 småfläckiga rödhajar och 2 knaggrockor. Årets släpp av hajar och rockor sker inför publik och fiskarna kan följas på en storbildsskärm som är kopplad till en undervattenskamera på botten där fiskarna släpps. 
 
 
För frågor och anmälan, kontakta: 
Havets Hus: Maria Jämting, vd, tel: 070-52 16 530, maria.jamting@havetshus.se
WWF: Troy Enekvist, pressekreterare, tel: 076-06 850 006, troy.enekvist@wwf.se 

PROGRAM  
Plats: Havets Hus, Strandvägen 9, Lysekil

12:45 Pressinformation, Havets Verkstad, Plan 1

Martin Stjernsted, akvarietekniker och pedagog på Havets Hus berättar om varför vi märker och sätter ut djuren, vad vi har fått veta hittills och vilka djur som ska sättas ut under dagen. 

Inger Näslund, havsexpert på WWF, berättar om varför hajar och rockor är viktiga för ekosystemen, hur situationen ser ut just nu och vad som behöver göras för att det ska bli bättre. 

14:00 Hajsläpp från bryggan utanför Havets Hus

Hajarna transporteras ut till bryggan vid Havets Hus och släpps ut i havet. Media har möjlighet att fotografera haj- och rockungar inne i akvariet. 
 
Om Havets Hus och projektet 
Havets Hus arbetar aktivt för att öka kunskapen om haven, havens arter och hur vi människor kan agera mer hållbart i vår vardag för att stötta miljön och haven. Sedan 2003 föder Havets Hus upp och släpper ut märkta småfläckiga rödhajar. I år blir första gången som sändare används. 
Bevarandeprojektet ska stärka det lokala beståndet, öka kunskapen om hajen och informera om hajars utsatta situation i världen.  För tio år sedan inleddes ett samarbete med Världsnaturfonden WWF som ledde till ett första gemensamt hajsläpp 2015.  
 
Läs mer på: http://www.havetshus.se/akvariet/bevarande/ 
Karta över vart återfynden har gjorts finns här:  https://www.havetshus.se/akvariet/bevarande/hajslapp/
Lista på arter med märkning från SLU: Information om fisk:https://www.slu.se/institutioner/akvatiska-resurser/miljoanalys/fiskmarkning1/information-om-markningar/märkningarna

Bilder

En småfläckig rödhaj mäts och märks inför hajsläppet.
En småfläckig rödhaj mäts och märks inför hajsläppet.
Ladda ned bild
En rocka mäts och märks inför hajsläppet.
En rocka mäts och märks inför hajsläppet.
Ladda ned bild

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

Se när fågelungarna hoppar från 40 meters höjd10.6.2024 14:25:04 CEST | Pressmeddelande

Nu startar livesändningen där du har möjlighet att se unga sillgrisslor slänga sig ut från hög höjd på Stora Karlsö. Det ser dramatiskt ut men är helt naturligt. De hoppar till sina pappor när de är runt tre veckor gamla. Över 70 kameror finns på häckningsplatsen utanför Gotland för att dokumentera sillgrisslornas liv. Via vår medborgarforskning har allmänheten möjlighet att stödja arbetet genom att rapportera sina observationer på WWFs hemsida.

Sju blommor du inte vill ha under kudden på midsommar5.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Midsommar är en av våra mest älskade högtider när naturen och sommaren står i sin fullaste prakt. En del av traditionen är att plocka blommor för att dekorera midsommarstången och binda blomsterkransar. Eller att plocka sju olika slags blomster och lägga under huvudkudden för att drömma om sin tillkommande. Men de traditionella midsommarblomstren som blåklockor, humleblomster och prästkrage hotas nu av invasiva växer, som i snabb takt tar över deras livsmiljöer.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye