Svenska Handbollslandslaget

Damernas OS-trupp uttagen

Dela

Sommarens stora handbollsäventyr närmar sig och i dag har 17 svenska damspelare fått besked att de ska till Paris i sommar. 14 av dem får skrivas in i truppen medan tre initialt är reserver på plats. 

– Vi känner oss trygga med vår trupp som kan ge oss verktyg att förändra matchbilder både offensivt och defensivt, samtidigt som den innehåller en hel del rutin med spelare som deltagit i OS tidigare, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Damlandslaget åker med 17 spelare till OS i Paris i sommar.
Damlandslaget åker med 17 spelare till OS i Paris i sommar.

För femte gången i rad kommer de svenska damerna att spela OS och senast det begav sig stod Sverige som gruppsegrare i en oerhört tuff grupp och tog sig sedan till en historisk semifinal.

– Ska vi spela om medaljerna igen behöver vi använda oss av all den tid vi får i sommar för att på bästa sätt optimera alla detaljer i vårt spel. Vi är övertygade om att alla 17 uttagna spelare samt alla ledare kommer ge allt för att vi tillsammans ska nå en framskjuten placering i ett mästerskap där konkurrensen är knivskarp, säger förbundskaptenen Tomas Axnér som redan om två veckor inleder sommarens första samling – en träningsvecka på Playitas på kanarieön Fuerteventura.

3–7 juli samlas sedan laget på nytt, den här gången i Göteborg där bland annat en landskamp mot Nederländerna spelas den 5 juli. Lagen möts också i en inofficiell match i Uddevalla två dagar senare, innan tredje samlingen inleds i Eskilstuna 13 juli. Där laddar damerna tillsammans med herrlandslaget och mängder av andra svenska OS-deltagare på SOK:s officiella förläger.

Bland de 14 ordinarie spelarna finns fyra OS-debutanter: Målvakten Evelina Eriksson, mittsexan Sofia Hvenfelt, vänsternian Tyra Axnér och högernian Nina Koppang. Bland de tre reserverna på plats blir det också första OS-upplevelsen för vänstersexan Linn Hansson och mittsexan Olivia Löfqvist.

Mest rutinerade sett till tidigare mästerskap och landskamper är lagkaptenen Jamina RobertsNathalie HagmanLinn BlohmCarin Strömberg och Johanna Bundsen som tillsammans har 62 mästerskap och 911 A-landskamper på meritlistan.

– Att ta ut en trupp till ett mästerskap är alltid svårt, till OS är det ännu hårdare då truppen bara får bestå av 14 spelare och tre reserver. Vi har en del skador på etablerade spelare som med stor sannolikhet hade gjort det här pusslet ännu svårare för mig och Johanna Wiberg att lägga, säger Axnér som gör sitt sjätte mästerskap som svensk förbundskapten och där Sverige har fyra raka topp fem-placeringar.

Bland spelarna Axnér inte kunnat ta ut finns VM-spelarna Olivia MellegårdAnna Lagerquist och Nina Dano.

– Olivia och Anna är i en rehabiliteringsperiod efter sina korsbandsskador medan Nina haft en tuff vår där hon kämpat med sitt välmående och inte är disponibel för oss. Vi har hela tiden haft en bra dialog och stöttar henne fullt ut i hennes process. Vi ber också om respekt och förståelse för att hon i nuläget inte vill svara på några frågor, säger Axnér.

Till skillnad från VM och EM får en matchtrupp i OS bara innehålla 14 spelare. Varje land kan göra upp till tre byten i turneringen där bara de på förhand tre anmälda reserverna kan bytas in och en spelare som eventuellt byts ut kan inte bytas in igen.

De svenska damerna åker till Paris den 21 juli och spelar OS-premiär mot regerande europamästaren Norge den 25 juni, dagen före den officiella OS-invigningen. Ytterligare fyra gruppspelsmatcher spelas i Paris innan de fyra bästa lagen i gruppen går till kvartsfinal i Lille.

Herrlandslagets OS-trupp presenteras på måndag. 

SVERIGES TRUPP TILL OS

Målvakter: 
1. Johanna Bundsen, IK Sävehof, 145/4
21. Evelina Eriksson, CSM Bukarest, 32/1
Vänstersex:
38. Elin Hansson, Horsens Håndbold, 74/184
Mittsex:
7. Linn Blohm, Györi Audi ETO KC, 166/483
35. Sofia Hvenfelt, SG BBM Bietigheim, 28/35
Högersex:
10. Mathilda Lundström, Silkeborg-Voel KFUM, 79/123
24. Nathalie Hagman, SCM Ramnicu Valcea, 221/818
Vänsternio:
8. Jamina Roberts, Vipers Kristiansand, 233/600
29. Kristin Thorleifsdóttir, Horsens Håndbold, 60/86
54. Tyra Axnér, Nykøbing Falster HK, 34/56
Mittnio:
6. Carin Strömberg, Neptunes de Nantes, 146/221
42. Jenny Carlson, Brest Bretagne HB, 61/173
Högernio:
3. Nina Koppang, IK Sävehof, 29/39
23. Emma Lindqvist, Ikast Håndbold, 88/178
Reserver på plats i Paris:
16. Jessica Ryde, målvakt, Neptunes de Nantes, 58/0
49. Olivia Löfqvist, mittsex, Storhamar Håndball, 9/7
97. Linn Hansson, vänstersex, Önnereds HK, 5/5

OS 2024

Datum: 25 juli–10 augusti 2024
Värdland: Frankrike

Grupp A: Norge, Tyskland, Slovenien, Sverige, Danmark, Sydkorea
Grupp B: Ungern, Nederländerna, Spanien, Frankrike, Brasilien, Angola
De fyra bästa lagen i respektive grupp går till kvartsfinal (A1–B4, A2–B3, B1–A4, B2–A3)

SVERIGES MATCHER
25 juli, 21.00: 
Norge (Paris)
28 juli, 14.00: Tyskland (Paris)
30 juli, 21.00: Danmark (Paris)
1 augusti, 11.00: Sydkorea (Paris)
3 augusti, 16.00: Slovenien (Paris)
6 augusti: Eventuell kvartsfinal (Lille)
8 augusti: Eventuell semifinal (Lille)
10 augusti: Eventuell final eller bronsmatch (Lille)

Kontakter

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 25 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM. I de senaste nio mästerskapen för damerna och herrarna har Sverige slutat bland de fem bästa i samtliga.  

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap, senast under 2023 då både herrarnas och damernas VM avgjordes i Sverige. 2026 arrangeras herrarnas EM och 2028 damernas EM av Sverige, Danmark och Norge.

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Sverige mot världsmästaren i Linköping13.5.2024 11:51:42 CEST | Pressmeddelande

Herrlandslagets första hemmamatch nästa säsong spelas i Linköping den 10 november. Sverige ställs mot tuffast möjliga motstånd i den andra omgången av EHF Euro Cup i form av Danmark. – Fantastiskt roligt att få komma tillbaka till Linköping och spela. Danmark har tre VM-guld i rad, så det är verkligen en tuff motståndare, säger östgöten Felix Claar som blev åttamålsskytt och var bäst på planen när Sverige senast var spelade i Linköping och i går utsågs till årets spelare i svensk handboll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye