Konjunkturläget - en försiktig vändning
Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna har i dag den 4 juni, presenterat en konjunkturrapport för 2024 och 2025. Den visar att vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur men att en försiktig vändning är att vänta.
– Under nästa år återtar vi lite av förlorad mark när vi tittar på industriproduktion och BNP-utveckling. Utvecklingen hålls dock nere bland annat av en fortsatt svag utveckling i Europa, som är Sveriges största exportmarknad, säger Erik Spector, chefekonom på Teknikföretagen.
Svensk BNP har legat mer eller mindre still sedan början av 2022 och ekonomin är i lågkonjunktur. Mot slutet av 2024 kommer dock en försiktig ljusning i konjunkturläget efter att räntor och inflation har blivit lägre.
Ett lägre inflationstryck har gjort att Riksbanken nu gjort en första sänkning av styrräntan. Framöver lättar penningpolitiken ytterligare och vid utgången av 2024 är Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas prognos att styrräntan är 3,0 procent. Det skapar förutsättningar för en försiktig vändning i ekonomin men det är först 2025 som återhämtningen tar fart. Vi räknar med att Sveriges BNP ökar med 1,0 procent i år för att sedan öka något snabbare, 2,6 procent, 2025. Exporttillväxten avtar något i år för att sedan växa i mer normal takt 2025.
– Bilden av svensk industri är splittrad. Byggrelaterade varor har påverkats klart negativt av låg efterfrågan i Sverige och utomlands. Elteknik och försvarsindustri är två delbranscher som sticker ut klart positivt. Här är inte efterfrågan någon större begränsning utan resurstillgången. Genomslaget från dessa två delbranscher är dock begränsat, säger Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna.
I övrig teknikindustri väntas produktionsvolymen vara oförändrad i år och i basindustrin räknar Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna med en minskning på 1 procent. Sammantaget bedöms industriproduktionen minska med 1 procent i år och öka med 3,5 procent 2025. Uppgången följer av den högre tillväxten i Sverige och övriga Europa 2025.
Ekonomiska förutsättningar inför avtalsrörelsen
Konjunkturrapporten presenterades i samband med ett seminarium som diskuterade de ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen. Medverkade gjorde Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas chefekonomer, Erik Spector och Kerstin Hallsten, samt Albin Kainelainen, generaldirektör för Konjunkturinstitutet, Anna Breman, vice riksbankschef,
Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet och Jesper Hansson, seniorekonom Swedbank.
Länk till seminariet: https://youtube.com/live/E1L5NiaBN90?feature=share
Kontakter
Ebba FredinPresschef
Tel:0730-447120ebba.fredin@industriarbetsgivarna.seMarina LähteenmaaKommunikationschef
Tel:072-247 50 33marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.seBilder
Om oss
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
Följ Industriarbetsgivarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna
Bekymmersamt och högt bud från facken4.11.2024 15:43:22 CET | Pressmeddelande
I dag presenterade Facken inom industrin sitt gemensamma lönekrav inför 2025 års avtalsrörelse. Facken kräver en löneökning på 4,2 procent.
Sämre läge både i stort och i basindustrin30.10.2024 10:13:12 CET | Pressmeddelande
I går publicerades BNP-indikatorn för september som visade på en oväntat svag utveckling i ekonomin. I dag kom Konjunkturinstitutets indikator för oktober. Den visade tyvärr att stämningsläget försämrats ytterligare i tillverkning- och byggindustrin samt i tjänstesektorn – och därmed sammantaget. ”Indikatorerna rör sig från ett svagt mot ett mycket svagt stämningsläge” kommenterar Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten.
Lönebildningen kan inte baseras på förhoppningar22.10.2024 13:17:15 CEST | Pressmeddelande
”Sverige är ingen isolerad ö. Svenska faktorer kan inte styra lönebildningen, det är den internationella konkurrenskraften som är vägledande.” Det säger Kerstin Hallsten i en kommentar till Konjunkturinstitutets årliga lönebildningsrapport.
Nolltollerans mot sexuella trakasserier15.10.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sexuella trakasserier på arbetsplatsen är ett fortsatt problem. Andelen som har utsatts för sexuella trakasserier de senaste tolv månaderna är 14 procent, enligt Trakasseribarometern 2024 som presenteras idag. ”Det måste finnas en nolltolerans mot trakasserier. Det är ett etiskt förhållningssätt och helt i linje med Industriarbetsgivarnas Nollvision”, säger Karin Bennbom, arbetsmiljöexpert på Industriarbetsgivarna.
Det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen7.10.2024 10:54:16 CEST | Pressmeddelande
Hur utvecklas ekonomin framåt? Hur ser det ut efter de kommande avtalsförhandlingarna? Det svarar Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen på i en ny konjunkturrapport som presenteras i samband med ett seminarium den 6 november.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum