Naturskyddsföreningen

Kommentar till EU-valet: Klimat och miljö rankas högt av svenskarna

Dela

Sveriges preliminära EU-valresultat visar att klimat och miljö rankats högt av svenskarna. Naturskyddsföreningen kommentarer EU-valet.

– Sveriges medborgare skickar en tydlig signal om att klimat och miljö ska vara fortsatt viktiga frågor inom EU. Vi i Naturskyddsföreningen har sett ett enormt engagemang under valrörelsen, och det ger hopp inför framtiden, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

– Vi är oerhört oroade för framtiden för EU:s starka klimat- och miljösatsning den senaste mandatperioden. Både den gröna och liberala gruppen i parlamentet har varit drivande i klimatfrågor, och ser nu ut att backa. Ytterhögern, som nått framgång i valet, är starka motståndare till en ambitiös klimat- och miljöpolitik och vill till och med montera ner delar av befintlig lagstiftning. Det lägger ett tungt ansvar på Moderaterna och Kristdemokraterna i EU-parlamentet att inte samarbeta med ytterhögern, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

– Nu måste alla krafter i parlamentet samla sig för att rädda och förstärka den klimat- och miljöpolitik som växt fram den senaste mandatperioden. Vi har inte råd med fem förlorade år. Både natur- och klimatkrisen är här och nu och spridningen av miljögifter måste stoppas. Det måste vända nu, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

– De kommande fem åren är avgörande för klimat- och miljöpolitiken i EU. Flera tunga frågor ska avgöras, exempelvis klimatmålet för 2040, EU:s jordbrukspolitik och ett flertal lagstiftningar inom den gröna given som ännu inte gått i mål. Detta är oerhört viktigt, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

– De svenska EU-parlamentarikerna har nu ett stort ansvar att se till att klimat- och miljöpolitiken i EU är fortsatt stark och modig. I vår enkät inför EU-valet svarade alla partier utom Sverigedemokraterna att klimat och miljö ska vara prioriterat för EU. Nu är det upp till bevis för dessa partier, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

– Vi i Naturskyddsföreningen kommer med våra 215 000 medlemmar fortsätta vårt arbete med att påverka både opinionen och politiken. Undersökningar inför valet visar också att en majoritet av svenskarna tyckt att klimatet och miljön varit viktiga frågor. Det måste de svenska EU-parlamentarikerna ha med sig i det fortsatta arbetet i EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye