Östgötatrafiken

Sommartidtabell och trafikförändringar

Dela

Måndag 17 juni börjar Östgötatrafikens sommartidtabell gälla. I samband med det förändras också kollektivtrafiken på flera håll i Östergötland.

Några linjer dras om och får färre stopp för att ge en snabbare resväg och antalet avgångar utökas i stråk där många vill resa. Samtidigt tas några linjer och hållplatser med väldigt få resande bort.   

- När vi utvecklar kollektivtrafiken är det med hänsyn till hållbarhet på flera sätt - ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Målet är ett så bra utbud som möjligt, i stråk och på tider när många vill resa. Med färre hållplatser och rakare färdvägar kan vi korta restiden och på så sätt bli ett mer självklart alternativ till bilen, säger Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.  

Förändringarna i korthet 

  • Motalas stadstrafik får ett enklare linjesystem – åtta linjer blir fem. Vissa linjer får ny, rakare färdväg med kortare restid till centrum. Linje 305 kommer att gå i utkanten av Ekön, i stället för rakt igenom, via Lasarettsgatan.  
  • Kollektivtrafiken kring Ödeshög och västra delen av Mjölby får en förenklad tidtabell med färre linjer i samma stråk.  Det gör bland annat att sträckan mellan Ödeshög och Mjölby får fler avgångar och kortare restid. 
  • Några landsbygdslinjer och hållplatser med få resande tas bort.  
  • Kisas linje 290 blir anropsstyrd. 
  • Förändringar i bland annat trafikeringstider och betalsätt på servicelinjerna i Mjölby och Motala. 
  • Den 19 augusti förändras även Norrköpings stadstrafik, vilket bland annat gör det mjöligt att resa från flera stadsdelar direkt till resecentrum, utan byte. Vrinnevisjukhuset får fler avgångar och kollektivtrafiken till Händelö, Malmölandet och Herstadberg förbättras. 

För att se vad som gäller för en specifik linje eller avgång uppmanas alla att söka sin resa i Östgötatrafikens app eller på webben. 

Se alla förändringar här: Ny trafik sommaren 2024 - Östgötatrafiken (ostgotatrafiken.se) 

Kontakter

Om oss

Östgötatrafiken ansvarar för kollektivtrafiken i Östergötland. Vi planerar linjer och tidtabeller med buss, tåg och spårvagn med målet att ge dig som kund en enkel, trygg och bekväm resa och ett bra och pålitligt alternativ till bilen.

Finns mer om oss här: Vi och vårt uppdrag - Östgötatrafiken (ostgotatrafiken.se)

Följ Östgötatrafiken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östgötatrafiken

Östgötatrafiken räknar med pappor13.5.2024 07:43:22 CEST | Pressmeddelande

Den 13 maj går Östgötatrafikens nya varumärkeskampanj igång. Den syftar till att få fler att se kollektivtrafiken som ett smart och hållbart sätt att resa. Kampanjkonceptet uppmärksammar det faktum att män reser med kollektivtrafiken i mindre utsträckning än övriga i samhället. Med glimten i ögat uppmanar Östgötatrafiken de som är bäst på kollektivtrafik – ungdomarna – att hjälpa sina pappor att testa kollektivtrafiken och resa mer hållbart.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye