Läkemedelsverket

Så skyddar du dig mot fästingsjukdomen borrelia

Dela

Så här års trivs både människa och fästingar ute i skog och mark. Skydda dig mot fästingbett genom täckande kläder och fästingmedel – och ta bort fästingar så snart det går. Den fästingrelaterade sjukdomen TBE finns det vaccin mot, men det saknas ännu för borrelia.

Ringformad hudrodnad efter fästingbett
Om du upptäcker en ringformad hudrodnad 1–3 veckor efter ett fästingbett, kontakta sjukvården för bedömning och eventuell vård.

Även om fästingar är vanliga så leder bara en mycket liten andel (2–3 procent) av alla fästingbett i Sverige till en borreliainfektion. När borrelia ger symtom är det vanligast med en ringformad hudrodnad på platsen där du fick fästingbettet. En hudrodnad som beror på borrelia kommer oftast en till tre veckor efter att du har blivit biten. Det är vanligt att få en liten hudreaktion där man haft en fästing – det är däremot inget man behöver söka vård för.

– Alla ska kunna njuta av skog och mark. Samtidigt är det bra att göra det man kan för att undvika att drabbas av borrelia. Skydda dig genom täckande kläder och fästingmedel. Om du får en fästing, ta bort den så snart det går. Sist men inte minst, om du upptäcker en 4–5 centimeter ringformad hudrodnad 1–3 veckor efter bettet, kontakta sjukvården, säger Anna Jonsson, utredare vid Läkemedelsverket.

Råden till allmänheten kommer i samband med Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation till sjukvården om diagnostik och behandling av borrelia.

Så skyddar du dig mot borrelia

  1. Bär täckande kläder och använd fästingmedel.
  2. Ta bort fästingar så snart det går. Risken att smittas av borrelia ökar om fästingen har suttit ett dygn eller mer.
  3. Om du upptäcker en ringformad hudrodnad 1–3 veckor efter ett fästingbett, kontakta sjukvården för bedömning och eventuell vård.

Kontakter

Bilder

Ringformad hudrodnad efter fästingbett
Om du upptäcker en ringformad hudrodnad 1–3 veckor efter ett fästingbett, kontakta sjukvården för bedömning och eventuell vård.
Ladda ned bild
Anna Jonsson, utredare, Läkemedelsverket
Anna Jonsson, utredare, Läkemedelsverket
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye