Så skyddar du dig mot fästingsjukdomen borrelia
Så här års trivs både människa och fästingar ute i skog och mark. Skydda dig mot fästingbett genom täckande kläder och fästingmedel – och ta bort fästingar så snart det går. Den fästingrelaterade sjukdomen TBE finns det vaccin mot, men det saknas ännu för borrelia.
Även om fästingar är vanliga så leder bara en mycket liten andel (2–3 procent) av alla fästingbett i Sverige till en borreliainfektion. När borrelia ger symtom är det vanligast med en ringformad hudrodnad på platsen där du fick fästingbettet. En hudrodnad som beror på borrelia kommer oftast en till tre veckor efter att du har blivit biten. Det är vanligt att få en liten hudreaktion där man haft en fästing – det är däremot inget man behöver söka vård för.
– Alla ska kunna njuta av skog och mark. Samtidigt är det bra att göra det man kan för att undvika att drabbas av borrelia. Skydda dig genom täckande kläder och fästingmedel. Om du får en fästing, ta bort den så snart det går. Sist men inte minst, om du upptäcker en 4–5 centimeter ringformad hudrodnad 1–3 veckor efter bettet, kontakta sjukvården, säger Anna Jonsson, utredare vid Läkemedelsverket.
Råden till allmänheten kommer i samband med Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation till sjukvården om diagnostik och behandling av borrelia.
Så skyddar du dig mot borrelia
- Bär täckande kläder och använd fästingmedel.
- Ta bort fästingar så snart det går. Risken att smittas av borrelia ökar om fästingen har suttit ett dygn eller mer.
- Om du upptäcker en ringformad hudrodnad 1–3 veckor efter ett fästingbett, kontakta sjukvården för bedömning och eventuell vård.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ökad risk för leverskador av klimakterieläkemedlet Veoza2.12.2024 09:42:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté PRAC har identifierat en ökad risk för leverskador vid användning av läkemedlet Veoza (fezolinetant).
Gemensamma nordiska förpackningar för bättre tillgänglighet2.12.2024 09:03:46 CET | Pressmeddelande
Från och med årsskiftet startar ett pilotprojekt med engelskspråkiga samnordiska förpackningar. Syftet är att förbättra tillgängligheten genom att förenkla produktion och distribution.
Kunskapsfördjupningar ska ge säkrare läkemedelsanvändning2.12.2024 08:46:52 CET | Pressmeddelande
I Läkemedelsverkets pågående regeringsuppdrag om psykisk hälsa och suicidprevention har fokus för flera av årets aktiviteter varit att fördjupa kunskap och kartlägga beteende kopplat till läkemedelsanvändning inom området.
Lätt att göra rätt - så kan du som djurägare tänka om läkemedelsanvändning27.11.2024 10:09:14 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en ny gemensam vägledning om läkemedel till djur. Målet är att hjälpa djurägare att lära sig mer om vilka regler som gäller och vad man ska tänka på när du som djurägare köper, förvarar och använder läkemedel.
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum