Nytt behandlingsstöd för fästingsjukdomen borrelia
Endast 2–3 procent av alla fästingbett i Sverige leder till en borreliainfektion. För sjukvården kan det vara svårt att ställa rätt diagnos eftersom symtomen kan variera. En ny behandlingsrekommendation från Läkemedelsverket ger stöd både i diagnostik och behandling.
Det kan vara svårt att ställa rätt diagnos vid misstänkt borrelia. Därför innehåller Läkemedelsverkets senaste behandlingsrekommendation för borrelia även ett längre stycke än vanligt just för diagnostik.
– Det vanligaste symtomet på borrelia är en ringformad hudrodnad (erythema migrans), men det finns också andra symtom som neuroborrelios eller sällsynta tillstånd som ögonsjukdomar och borreliaorsakad hjärtpåverkan (kardit). Symtomen på infektion i det centrala nervsystemet (neuroborrelios) kan vara svårtolkade. Vi vill bidra till att det ska bli lättare för vården både att ställa rätt diagnos och att välja rätt behandling, säger Anna Jonsson, projektledare för behandlingsrekommendationen.
I Sverige finns borreliabakterier i upp till en tredjedel av alla fästingar. Flest borreliainfektioner bland människor ses i landets södra och mellersta delar samt längs Norrlandskusten. Risken att utveckla en borreliainfektion efter ett fästingbett i Sverige är låg, enligt studier 2–3 procent.
Den som kommer till sjukvården med den typiska ringformade hudrodnaden och får diagnosen erythema migrans ska erbjudas antibiotikabehandling.
– Det är viktigt att sätta in antibiotikabehandling med penicillin V vid en diagnosticerad erythema migrans. En obehandlad borreliainfektion kan spridas och orsaka följdsjukdomar, exempelvis infektion i det centrala nervsystemet (neuroborrelios) eller ledinflammation (artrit). Neuroborrelios hos större barn och vuxna behandlas med doxycyklin, säger Anna Jonsson.
Oavsett vilka symtom man behandlar vid en borreliainfektion är prognosen efter behandling i allmänhet god.
För hälso- och sjukvården hålls webbinarium om den nya behandlingsrekommendationen klockan 12–13 den 11 respektive 13 juni.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Personliga digitala brevlådor nytt sätt att nå förskrivare16.9.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
I höst startar Läkemedelsverket en pilotstudie där myndigheten skickar ny, viktig läkemedelsinformation till berörda förskrivares digitala brevlådor. Om piloten faller väl ut kan detta bli en framtida permanent lösning.
Nya rekommendationer för osteoartrit hos häst10.9.2024 09:02:03 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket betonar godkända läkemedel med lång klinisk användning i en uppdaterad nya behandlingsrekommendation för artit hos häst. Rekommendationer ges också kring ny stamcellsterapi.
Kortare behandlingstid för många med tonsillit28.8.2024 09:02:31 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation för faryngotonsillit, i folkmun kallad halsfluss, ger nya direktiv när det gäller antibiotikabehandling. Nytt är att i övrigt friska vuxna och barn över 6 år kan behandlas med penicillin V i endast fem dagar.
Uppdrag att samordna genomförandet av nya HTA-förordningen20.8.2024 13:39:09 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har fått regeringens uppdrag att, nationellt och på EU-nivå, samordna genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning om utvärdering av medicinsk teknik.
Kamma till dig och minska spridningen av huvudlöss14.8.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
När höstterminen startar är risken som störst för huvudlöss. För att förhindra att lössen sprids är det mest effektiva att luskamma – något fler föräldrar borde göra.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum