Svenska Brottningsförbundet

Intervju med Linn Sjöström: Domare på OS i Paris

Dela

Linn Sjöström har gått från att vara en aktiv brottare till att bli en av de 50 utvalda domarna för OS i Paris 2024. I denna intervju får ni läsa mer om hennes väg dit, tips samt lära känna Linn bättre.

Bild från UWWs hemsida, domare Linn Sjöström i mitten.
Bild från UWWs hemsida, domare Linn Sjöström i mitten.

Brottningsintresset för Linn började tidigt i hemklubben Husum när hon var 11 år gammal. "En av mina klasskamrater frågade om jag skulle följa med henne på en träning och jag har alltid varit en som gillat att testa på nya saker. Slutade med att hela familjen blev involverad," berättar Linn inledningsvis av intervjun.

Efter att ha avslutat sin aktiva brottarkarriär på grund av en skada, fann Linn en ny väg inom sporten genom att bli domare. Hon har tagit sig långt, vilket visar sig i hennes senaste utmärkelse att döma på OS i Paris. Här delar hon med sig av sin resa och insikter:

Vad var det som motiverade dig att börja döma brottning?

"Efter jag slutade med egen karriär så fick jag frågan av min modersklubb om jag kunde hjälpa dem att döma en nybörjartävling. Därefter gick jag min första domarkurs uppe i Haparanda som kan vara något av det värsta jag har gjort, inte för att det var en dålig kurs utan att jag inte förstod vad det handlade om och att jag inte var mogen för denna roll där och då."

Vad krävdes av dig för att ta dig dit du är idag? Vilka kriterier eller utmaningar var särskilt svåra?

"Det har krävt extremt mycket tid och pengar. Även flera viktiga sociala evenemang har fått prioriteras bort för min egen satsning. När det kommer till kriterier och utmaningar så tror folk att man glider på en räkmacka bara för att man är kvinna. Jag vill inte bli jämförd med bara ett kön utan jag har varit på större tävlingar för att visa att jag hör hemma där. Jag vet att jag har kapaciteten och erfarenheten att döma ett OS."

Vilka viktiga milstolpar i din domarkarriär har betytt mest för dig?

”Första milstoplen var 2015 när jag genomförde min internationella kurs i Aten, Grekland. Andra är 2018 då jag blev uttagen till Commonwealth Games (brittiska koloniernas OS) i Brisbane, Australien. 2018 blev jag även uttagen till att döma ungdoms-OS i Buenos Aires, Argentina. 2023 blev jag uttagen till att döma mitt första senior-VM i Belgrad, Serbien."

Vad har varit det mest positiva med att vara domare inom brottning?

"Det mest positiva är givetvis alla fantastiska personer världen över. Så mycket lärdom och kärlek man får. Sen ska man inte sopa under mattan att det är en riktigt bra känsla när man har en intensiv match och man känner att man gör bra ifrån sig."

Vad skulle du vilja säga till unga tjejer och killar som funderar på att satsa på en karriär som domare inom brottning?

"Har ni någon fundering så får ni gärna höra av er till mig så hjälper jag till med vägledning!"

Linn vill avslutningsvis skicka med ett meddelande till alla föräldrar, ledare, aktiva och volontärer runt om på tävlingar: "Vi måste ta hand om våra domare, unga som gamla. Jag förstår att känslorna väller över, men vi är där för att göra vårt bästa. Vi är mänskliga och gör tyvärr fel ibland. Vi har inte en stor domarkår och för att kunna utöka den så måste vi vårda det vi har."

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild från UWWs hemsida, domare Linn Sjöström i mitten.
Bild från UWWs hemsida, domare Linn Sjöström i mitten.
Ladda ned bild

Följ Svenska Brottningsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Brottningsförbundet

Malmgren Guld i Ungern - Toppform inför OS7.6.2024 22:27:05 CEST | Pressmeddelande

Jonna Malmgren bekräftar ännu en gång sin plats bland världens bästa brottare genom att vinna den sista rankingtävlingen i Ungern inför sommarens Olympiska Spel i Paris. I en imponerande final besegrade hon 19-åriga Antim från Indien, rankad åtta i världen i samma viktklass, med stabila 4-0 i poäng. Jonna styrde matchen med kontroll från start till slut, vilket markerar en imponerande revansch efter förlusten mot samma motståndare på världsmästerskapen förra året.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye