AcadeMedia

Engagerade AcadeMediaelever i årets EU-skolval

Dela

Under de veckor som ledde fram till EU-valet har gymnasieelever och elever i årskurs 7-9 över hela Sverige deltagit i årets EU-skolval. I årets skolval anmälde sig 422 skolor med 190 000 elever. Var femte skola som deltog i årets EU-skolval är en del av AcadeMedia.

Bild: KASTO80

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har i samband med EU-parlamentsvalet arbetat för att stödja Sveriges gymnasie- och högstadieskolor i genomförandet av skolvalet. Syftet är att öka elevernas kunskap om demokrati och det demokratiska valförfarandet, samt att ge unga en större möjlighet att delta i samhällets politiska processer.

AcadeMedias bidrag till utbildning i demokrati 

I år deltog 81 gymnasie- och högstadieskolor från AcadeMedia i EU-skolvalet. AcadeMedia ser deltagandet som en central del av skolans uppdrag, därför uppmanar man samtliga högstadie- och gymnasieskolor att engagera sina elever i processen. "Vi vet att skolan är en betydande plats där unga lär sig hur det går till att rösta. Att göra sin röst hörd och att stå upp för demokratiska värderingar är mycket viktigt," säger Rasmus Delin, en av de engagerade lärarna på Sjölins gymnasium i Nacka.

På Sjölins gymnasium var eleverna från samhällsklasserna i årskurs 1-3 aktiva i hela processen, från att lära sig om valets organisation och de principer som styr det, till att ställa i ordning vallokaler, arbeta under själva valdagen och sammanställa rösterna. "Eleverna uppskattade verkligen uppdraget och tyckte att det var spännande att vara med i processen. Detta gav dem  insyn i en viktig demokratisk process och underlättar för dem som vill engagera sig i liknande aktiviteter framöver, som att arbeta som valsamordnare vid riktiga val," berättar Rasmus.

En ökad förståelse för demokrati

Jimmy Kjellström, som är ansvarig för AcadeMedias gymnasieskolor, betonar också vikten av att arbeta med demokrati dagligen i skolan. "En sådan här djupdykning ökar engagemanget och kunskapen hos alla elever på skolan, oavsett om de är med och håller i valet eller bara röstar. EU-skolvalet är en påminnelse om vikten av att utbilda nästa generations väljare och ledare, och vi på AcadeMedia är stolta över att vi nu lyckats få ännu fler av våra skolor att engagera sina elever i skolvalet”.

Skolvalen har en lång tradition i Sverige och har sedan slutet av 1960-talet arrangerats av olika aktörer. Den första nationella sammanställningen av skolval genomfördes 1998 med målet att främja ungas politiska deltagande. Med ett genomsnittligt valdeltagande på 77,9 procent i de allmänna valen och 46,4 procent i EU-valen är skolvalen en av de största satsningarna för att förstärka kunskapen om demokrati för unga i Sverige. Källa: https://www.mucf.se/



Nyckelord

Kontakter

AcadeMedia driver för- och grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning, med verksamhet i Sverige, Norge, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Polen och Finland. Vår drivkraft är att bygga ett mer hållbart samhälle med utbildning och lärande som grund. Läs mer om oss och vår verksamhet på academedia.se.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye