Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Pernilla Lindberg uttagen till Paralympics

Dela

På onsdagen gav Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) ytterligare en idrottare klartecken för att tävla i Paralympics i Paris, simmaren Pernilla Lindberg (Göteborg) som därmed kommer göra sitt fjärde Paralympics.  

Pernilla Lindberg gör sitt fjärde paralympiska spel i Paris 2024.
Pernilla Lindberg gör sitt fjärde paralympiska spel i Paris 2024.

– Pernilla har stor rutin från tidigare paralympiska spel och har en förmåga att göra sina bästa lopp på stora mästerskap. Hon kommer garanterat vara med och fajtas om topplaceringar i Paris, säger truppchefen Niclas Grön. 

2012 debuterade den då 18-årige Pernilla Lindberg i Paralympics. 12 år senare och ytterligare två paralympiska spel i bagaget står det nu klart att den 30-årige simmaren från Göteborg är uttagen till Paralympics i Paris med start den 28 augusti.

– Det är klart att man känner sig erfaren efter tre Paralympics och jag känner mig tryggare nu än jag gjorde då, säger Pernilla.  

Mästerskapssimmare

Två fjärdeplatser och fyra femteplatser har hon med sig från sina tidigare spel vilket vittnar om att Pernilla under en lång tid varit en världssimmare. Hon har också en tendens att prestera som bäst när det gäller som mest. 

– Jag vet inte hur det kommer sig men jag brukar prestera som bäst när det verkligen gäller. Det är väldigt tuff konkurrens men om allt stämmer och jag får ut min fulla potential kommer jag vara med i toppen, säger hon.  

Fakta:
Pernilla Lindberg, simning
S14 – 200 m frisim, SB14 – 100 m bröstsim, SM14 – 200 m medley
30 år
Bor: Göteborg
Antal Paralympics: 3

Sedan tidigare uttagna: 

  • Anna Beck, cykel
  • Anna Benson, sportskytte
  • Emil Andersson, bordtennis
  • Alexander Öhgren, bordtennis
  • Daniel Gustafsson, bordtennis
  • Jonas Hansson, bordtennis 

Läs mer om den svenska truppen i Paris 2024

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige.

Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.

Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.

Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

2 av 3 paralympier funderar på att sluta – lever på existensminimum20.5.2024 13:57:55 CEST | Pressmeddelande

Två av tre svenska paralympier funderar på att avsluta sina idrottskarriärer på grund av att den ekonomiska situationen inte är hållbar. Det visar en färsk undersökning från Sveriges Paralympiska Kommitté som släpps idag, med 100 dagar kvar till Paralympics i Paris. För att få ekonomin att gå ihop arbetar 80 % av de tillfrågade vid sidan av sin idrottskarriär, ofta på heltid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye