Läkemedelsverket

Olustig ökning av lustgassamtal

Dela

Trots varningar från myndigheter och förbudsinitiativ i enskilda kommuner fortsätter antalet samtal om lustgas till Giftinformationscentralen att öka i alarmerande takt. Störst andel samtal kommer från sjukvården.

Ödslig gata i dyster färgsättning
Det finns inga tecken på att lustgasfyllorna kommer att avta under kommande sommarmånader med avslutningar, studentfiranden och andra former av festligheter. Det kan vara farligt redan första gången du provar, och ju mer du använder det desto större risk för nervskador. Foto: Läkemedelsverket

Antalet samtal om lustgas i år är hittills 427 – jämfört med 243 samtal hela det första halvåret 2023. Det finns inga tecken på att lustgasfyllorna kommer att avta under kommande sommarmånader med avslutningar, studentfiranden och andra former av festligheter.

– Vi ser allvarligt på att det är så många som fortsätter att använda lustgas i berusningssyfte. Det kan vara farligt redan första gången du provar, och ju mer du använder det desto större risk för nervskador. Nervskadorna kan göra att du får svårt att gå och stå – eller att du kissar på dig, säger Jenny Bång Arhammar, tillförordnad verksamhetschef vid Giftinformationscentralen.

Det enda som hjälper är att sluta med lustgas

Lustgas kan också ge ångest, hallucinationer och problem med koncentrationen. Det beror på att lustgasen förstör det livsviktiga vitaminet B12. Brist på vitamin B12 kan leda till skador på nerverna men också blodproppar och långvariga problem med minnet. En vanlig missuppfattning är att detta går att motverka genom att ta tillskott av vitamin B12.

– Det hjälper inte att ta tillskott av vitamin B12 om man samtidigt fortsätter att använda lustgas. Det enda som hjälper är att sluta berusa sig med lustgas och låta kroppen återhämta sig. Men symtomen kan bli långvariga och det finns risk att man inte blir helt återställd. Därför ska man söka sjukvård för utredning och behandling, säger Johanna Nordmark Grass, läkare vid Giftinformationscentralen.

Fler frågor från sjukvården om 15–29-åringar

Användning av lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare bland både unga och vuxna. Främst är det unga vuxna i åldern 20‍–‍30 år som inhalerar gasen och får skador. Men även yngre testar. Över 80 procent av frågorna från sjukvården i år gällde personer i åldersspannet 15‍–‍29 år, jämnt fördelat mellan män och kvinnor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ödslig gata i dyster färgsättning
Det finns inga tecken på att lustgasfyllorna kommer att avta under kommande sommarmånader med avslutningar, studentfiranden och andra former av festligheter. Det kan vara farligt redan första gången du provar, och ju mer du använder det desto större risk för nervskador.
Foto: Läkemedelsverket
Ladda ned bild

Länkar

Om Giftinformationscentralen

Giftinformationscentralen är en nationell expertenhet inom akuta förgiftningar. Uppdraget är att sprida kunskap till allmänhet och sjukvård om förebyggande åtgärder, risker, diagnos och behandling av förgiftningar. En av kanalerna är den dygnet-runt öppna telefonrådgivning som varje år tar emot över 110 000 samtal från sjukvård och privatpersoner. Där svarar apotekare och läkare på akuta frågor om förgiftningar dygnet runt, året om. Du når Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00. Sedan 2009 är Giftinformationscentralen en del av Läkemedelsverkets verksamhet.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye