Naturvetarna

Klimatombud ska hjälpa företag att ställa om

Dela

Många svenskar vill bidra till att den gröna omställningen av samhället genomförs i snabbare takt. Nu erbjuder fackförbundet Naturvetarna sina medlemmar en utbildning för att bli klimatombud på arbetsplatsen. 

Under våren genomförde förbundet en Novusundersökning om svenskarnas vilja att bidra till den gröna omställningen av samhället. Av de som uppger sig stödja Tidöpartierna kan fyra av tio tänka sig att göra förändringar i sitt arbetsliv för att bidra till den gröna omställningen. Av de som stödjer ett oppositionsparti var siffran dubbelt så hög, dvs åtta av tio. 

Naturvetarnas medlemmar har ett stort intresse för miljö, hållbarhet och klimatfrågor.  I början av 2024 startade förbundet ett klimatnätverk där fler än 2 000 personer anmälde sitt deltagande på bara någon veckas tid. Nu erbjuds medlemmarna en utbildning i att bli klimatombud på sin arbetsplats. 

–  Vi vill inspirera medlemmar att aktivt bidra till en mer hållbar arbetsplats. Arbetet kommer genomföras i nära samarbete med arbetsgivare och det lokala facket, säger Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef på Naturvetarna, 

Utbildningen arrangeras av FairTrans och exempel på vad ett klimatombud kan se över i verksamheten är allt från att minska utsläppen på jobbet till att inspirera kollegor och arbetsgivare till att göra hållbara val. Men det kan också innebära kunskapshöjande insatser för att öka medvetenheten om klimatpåverkan. 

– Jag arbetar som hållbarhetssamordnare så det här är något jag arbetar med dagligen. Som fackligt klimatombud ser jag ytterligare möjligheter att verka för en positiv förändring även internt, säger Fredrik Högberg, Göteborgs universitet, ett av Naturvetarnas första klimatombud. 
 
Utbildningen hålls under hösten, och tanken är att fortsatt erbjuda den till intresserade medlemmar även efter det. 

Kontakter

Om oss

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har 35 200 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye