Naturvetarna

Nyexade rustas för steget in i arbetslivet

Dela

Examen är klar, cv:t och linkedinprofilen är vässade. Men sen då, har du koll på dina rättigheter och skyldigheter som arbetstagare? Nu lanserar Naturvetarna en särskild rådgivartjänst för att rusta de som är redo att ta steget in i arbetslivet.

Frida Eneheim, förhandlare och rådgivare på Naturvetarna.
Frida Eneheim, förhandlare och rådgivare på Naturvetarna.

– Vi vill fånga upp nyexaminerade och förse dem med arbetsrättslig information och stöd så de får en tryggare grund att stå på, på arbetsmarknaden. Många vet inte vad som gäller och var de ska hitta svaren, säger Frida Eneheim. Hon är fackförbundet Naturvetarnas nya rådgivare och förhandlare med fokus på de som är på väg att kliva ut i arbetslivet.

Enligt Ungdomsbarometern 2024 är det viktigaste i yrkeslivet för Generation Z att känna sig trygg, göra något som man är intresserad av och tjäna tillräckligt för att skapa det liv man önskar. De unga har ofta osäkra anställningar innan de kommit in på arbetsmarknaden. Trots det är det färre unga som tillhör ett fackförbund.

– Alla känner inte till nyttan med ett fackligt medlemskap. De vet inte vad ett kollektivavtal innebär – eller vilka konsekvenser det kan få för dem om kollektivavtal saknas, säger Frida Eneheim.

Det är mycket att hålla koll på inför första jobbet. Från förberedelser inför jobbintervju och löneförhandling till anställningsavtal som reglerar villkor och förmåner, men också A-kassa och försäkringar. Den som är införstådd med spelreglerna får en tryggare position på arbetsmarknaden.

Rådgivartjänsten erbjuder också vägledning om framtidsbranscher, karriärvägar och lönerådgivning. Förhoppningen är att ökad kunskap ska bidra till starkare jobbansökningar och förmånligare anställningar för nya i arbetslivet.

Här kan du träffa Naturvetarnas rådgivare i höst:

  • 5 september kl 9–13 Inspark Uppsala universitet
  • 18 september kl 9–13 Inspark Göteborgs universitet
  • 6 november kl 11–16 Ultuna näringslivsdag, Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala
  • 7 november kl 11–15 Utnarm karriärmässa, Uppsala universitet
  • 13 november kl 11:45–13:15 Karriärevent Uppsala universitet
  • 15 november kl 9–16 CHaSE karriärmässa, Karolinska institutet

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har 35 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye