Tekniska verken i Linköping

Nytt partnerskap sätter upp forskningsanläggning för att fånga koldioxid

Dela

Tekniska verken i Linköping, Grimaldi Development (G Dev) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har inlett ett forskningssamarbete för att testa innovativ och kostnadseffektiv teknik för avskiljning av koldioxid i rökgaser från kraftvärmeverk.

Illustration av processen för avskiljning av koldioxid i rökgaser. I september är containern redo att ställas upp mellan de stora glashusen som rymmer Tekniska verkens kraftvärmeverk invid E4:an utanför Linköping.
Illustration av processen för avskiljning av koldioxid i rökgaser. I september är containern redo att ställas upp mellan de stora glashusen som rymmer Tekniska verkens kraftvärmeverk invid E4:an utanför Linköping.

Från och med september i år ska en container vid E4:an utanför Linköping utgöra en mobil forsknings- och testanläggning för att fånga in koldioxid. Anläggningen ska kopplas in i gasströmmen från Tekniska verkens största kraftvärmeverk, Lejonpannan.

Avsikten är att kunna bygga effektiva system där koldioxiden fångas upp och antingen lagras eller används som råvara för att tillverka produkter som exempelvis bränslen, kemikalier eller byggmaterial. Målet på sikt är en kommersiell fullskaleanläggning som kan bidra till negativa utsläpp, vilket innebär att halten av växthusgaser i atmosfären sänks.

– Senast år 2045 ska koldioxid motsvarande den fossila volym som genereras från vår produktion cirkuleras eller lagras. Vi ska också öka våra cirkulära processer med målet att skapa en industriell och urban symbios i världsklass. Detta projekt är ett viktigt steg på vägen dit, säger Henrik Lindståhl, forskningsingenjör på Tekniska verken-koncernen.

Sprayar och centrifugerar
Även om tekniken kring infångning och lagring eller användning av koldioxid är etablerad är den fortfarande kostsam och innovationer är nödvändiga för att nå klimatmålen. Den innovativa teknik som G Dev har utvecklat går förenklat ut på att kombinera en spray- och centrifugalmetod för att fånga in koldioxidmolekylerna: en vätska som kan reagera med koldioxid sprayas in i rökgaserna från kraftvärmeverket. När de fina dropparna kommer i kontakt med rökgaserna, absorberar de koldioxiden. Därefter förs de koldioxidrika aerosoldropparna till en centrifug som separerar vätskan från gasen. Resterande rökgas (fri från koldioxid) släpps ut, medan vätskan regenereras – varpå koldioxiden avgår och omvandlas till flytande eller fast form. Vätskan återcirkuleras sedan i systemet för ytterligare koldioxidfångst.

– Genom att kombinera spray- och centrifugalmetoderna utvecklar vi nästa generationens innovativa koldioxidinfångningsteknik, säger Carl Häggmark, innovationschef på G Dev. Försöksanläggningen inryms i en mobil container och kommer att användas för att testa tekniken och samla in mätdata under verkliga driftsförhållanden i kraftvärmeverket.

Bioenergi med avskiljning och lagring av kol är en viktig del av omställningen och för att Sverige ska nå klimatmålet 2045.

– Teknikerna som finns idag kräver stora investeringar och förbrukar mycket energi, därför behövs det innovation som syftar till att minska kostnaderna. Detta projekt är ett bra exempel där en slutanvändare, ett innovativt företag och ett universitet tar fram ny kunskap och en energisnål tekniklösning, säger Christophe Duwig, professor vid Institutionen för kemiteknik, Kungliga Tekniska Högskolan.

Forskningsprojektet stöds av Energimyndigheten genom programmet Industriklivet och löper under projektperioden 1 mars 2024 till 31 december 2026.

För mer information, kontakta gärna:

Henrik Lindståhl, forskningsingenjör Tekniska verken i Linköping
Telefon: 013-20 91 15
E-post: henrik.lindstahl@tekniskaverken.se 

Carl Häggmark, innovationschef, Grimaldi Development:
Telefon: 072-070 33 38
E-post: carl.haggmark@g-dev.com eller

Christophe Duwig, professor vid Institutionen för kemiteknik, KTH:
Telefon: 073-765 22 62
E-post: duwig@kth.se

Nyckelord

Om oss

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Pressinbjudan: Tekniska verken erbjuder unik möjlighet att se rötkammare inifrån2.7.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

Tekniska verken i Linköping genomför omfattande och innovativa satsningar som syftar till ytterligare klimatnytta och ökad produktion av flytande biogas. Den utbyggda anläggningen beräknas kunna tas i bruk under 2025 och en ny rötkammare som uppförs i samband med detta står snart klar. En ovanlig möjlighet har nu öppnat sig att kunna få se den enorma byggnaden inifrån.

FossilEye redo för skarpt läge – i sommar mäts plasten hos Tekniska verkens avfallskunder5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar den mobila anläggningen FossilEye att sommarjobba med autentiskt avfall. Efter en genomförd pilotturné med testavfall i tre svenska kommuner under vintern, ska FossilEye gå i drift under fem veckor i sommar på Gärstad i Linköping. Att sortera plast är därmed på väg att bli en win-win affär: kunder med verksamhetsavfall som satsar på återvinning ska betala mindre – samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye