VisitDenmark

NY DESIGNUTSTÄLLNING – ”DANISH MODERN”

Dela

Designmuseum Danmark i Köpenhamn invigde den 7 juni en ny permanent utställning, ”Danish Modern”, som visar ikoniska danska designobjekt och utforskar dansk design från 1920- till 1970-talet. Upptäck klassiker och bryt klichéer om ”Danish Modern” i denna inspirerande utställning.

DANISH MODERN. Foto: Designmuseum Danmark
DANISH MODERN. Foto: Designmuseum Danmark

Nyfiken på vad som gör en soffa av Børge Mogensen, en lampa av Verner Panton eller en stol av Hans J. Wegner så speciella? Det utforskas i utställningen ”Danish Modern”. Besökare bjuds på en fascinerande designresa, som börjar med möbelprofessorn Kaare Klints "Rum för en kvinna", går vidare till Finn Juhls organiska och eleganta möbler och landar i Verner Pantons och Nanna Ditzels avantgardistiska popdesign. Utställningen blandar känd och okänd design av både etablerade och mindre kända formgivare, vilket ger en fängslande inblick i den danska designens rika historia.

Utställningen grundar sig på den historiska utställningen från 1949 på Köpenhamns Snickargilles årliga evenemang på Designmuseum Danmark, då kallat Museum for Kunsthåndværk. Skapad i samarbete med flera danska möbeldesigners, fick utställningen snabbt erkännande från amerikanska journalister för sin framstående kombination av skönhet, komfort och minimalism, grundad i dansk hantverkstradition. Danska möbler och hantverk nådde internationell framgång, särskilt under 1950- och 60-talen, på utställningar i USA och Kanada.

Besökare på den nya utställningen på Designmuseum Danmark kan röra sig genom olika rum som representerar olika epoker och formgivare. Den mittcentrerade delen av utställningen fungerar som en teaterkuliss där väggelement skiljer formgivarna åt. Här får publiken en nära insyn i de kreativa sinnena bakom "Danish Modern" genom deras personliga tillhörigheter, ritningar och arkivmaterial.

En särskild höjdpunkt i utställningen är "stoltunneln", nu i en större version med 125 stolar – en spännande samling av både kända och mindre kända stolar som sträcker sig från golv till tak. Här illustreras de internationella påverkningslinjerna inuti dansk möbeldesign, med verk av Hans J. Wegner, Arne Jacobsen, Nanna Ditzel, Cecilie Manz, Charles Eames, Marcel Breuer och Jasper Morrison.

För att ytterligare förgylla besöket, upptäck design från Rigmor Andersen, Mogens Koch, Ole Wanscher, Børge Mogensen, Lis Ahlmann, Grethe Meyer, Kay Bojesen, Gertrud Vasegaard, Poul Kjærholm, Hans J. Wegner, Finn Juhl, Arne Jacobsen, Henning Koppel, Per Lütken, Axel Salto, Poul Henningsen och många fler.

För ytterligare info och kontakter:

Lea Bolvig

Pressansvarig

+45 30 45 67 18

lbo@designmuseum.dk

Mille Maria Steffen-Nielsen Smith

Kommunikationschef

+45 93 83 84 15

mms@designmuseum.dk

Nyckelord

Kontakter

Bilder

DANISH MODERN. Foto: Designmuseum Danmark
DANISH MODERN. Foto: Designmuseum Danmark
Ladda ned bild
DANISH MODERN. Foto: Luka Hesselberg
DANISH MODERN. Foto: Luka Hesselberg
Ladda ned bild
DANISH MODERN. Foto: Luka Hesselberg
DANISH MODERN. Foto: Luka Hesselberg
Ladda ned bild
Finn Juhl, Butterfly-sofabord, 1949. Designmuseum Danmark. Foto: Pernille Klemp
Finn Juhl, Butterfly-sofabord, 1949. Designmuseum Danmark. Foto: Pernille Klemp
Ladda ned bild

Länkar

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Ai Weiwei tolkar Monet med LEGO i ny utställning på Ordrupgaard Museum31.5.2024 17:06:38 CEST | Pressmeddelande

På Ordrupgaard Museum, norr om Köpenhamn, pågår en ny och spännande utställning av den kända konstnären Ai Weiwei. Utställningen, som heter "Water Lilies #1", är en unik blandning av konst och kultur visas från 31 maj 2024 till 19 januari 2025. Ai Weiwei är en berömd samtidskonstnär och aktivist. Han är känd för sina starka och tänkvärda verk som ofta kommenterar sociala och politiska frågor. Hans konst har gjort honom till en av världens mest inflytelserika konstnärer. Efter tidigare framgångar i Köpenhamn ser många fram emot hans återkomst.

Drottning Margrethe fortsätter sitt konstnärliga arbete12.3.2024 16:43:54 CET | Pressmeddelande

I sommar är det nionde gången som Drottning Margrethe kommer att ha designat scenografin och kostymer till en balettföreställning som sätts upp på en av Tivolis teatrar. Föreställningen bygger på Hans Christian Andersens berättelse ”Dummerjöns” och det är den berömda tonsättaren och dirigenten Philip Faber som komponerat musiken. För koreografin ansvararar den prisbelönta koreografen och solisten vid Kungliga Danska Baletten, Tobias Praetorius. Baletten har premiär den 22 juni 2024 på Tivolis Pantomimteater.

Tryck på knappen och säg ”pyt”!6.3.2024 15:33:15 CET | Pressmeddelande

Med en stor reklamskylt på Medborgarplatsen i Stockholm uppmanar Danmark alla Stockholms hipsters att ”chilla”. Samtidigt rullas en kampanj ut i sociala medier med en video där ”The Danish Zen” presenteras. Danskarnas unika förmåga att säga strunt samma, låta saker passera och deras avslappnade förhållningssätt till livet marknadsförs nu som "The Danish Zen" - och som en bra anledning att semestra i Danmark. Bakom kampanjen står den danska turistorganisationen VisitDenmark.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye