Hyresgästföreningen Riksförbundet

Så här trygga känner sig svenskarna i sina bostadsområden visar ny undersökning. Förbundsordförande: "Borde bli en väckarklocka"

Dela

Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att titta närmare på hur svenskar och hyresgäster upplever tryggheten i sina bostadsområden. Undersökningen visar att hyresgästerna är mer otrygga i sina områden än de som bor i ägt boende. Undersökningen visar även att svenskarna hellre ser förebyggande åtgärder för att öka tryggheten än mer repressiva åtgärder.  

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall

– Hur trygga svenskarna känner sig i sina bostadsområden skiljer sig, fast det verkligen inte borde göra det, man ska kunna vara trygg oavsett vart man bor. I vår undersökning ser vi stora skillnader i hur man upplever tryggheten beroende på om man bor i hyresrätt eller i ägt boende, men också beroende på var i landet man bor. De här resultaten borde bli en väckarklocka för våra politiker. Det är inte rimligt att människor ska känna sig mindre trygga för att man bor i en viss boendeform eller viss del av landet, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.  

I vår undersökning, utförd av Indikator Opinion har vi frågat 5 240 personer, varav 1 459 hyresgäster, och trygghet/otrygghet och siffrorna visar att Hyresgäster känner över lag större otrygghet än dom som bor i villa. Undersökningen visar också att svenskarna är mer positivt inställda till mer långsiktiga förebyggande åtgärder för att öka tryggheten, snarare än mer reaktiva insatser. 

  • Var femte hyresgäst känner sig otrygg i sitt område på natten.  Motsvarande siffra för villaägare är 7 procent.
  • Drygt hälften av hyresgästerna känner sig alltid eller ofta trygga i sitt bostadsområde nattetid. Motsvarande siffra för dom som bor i villa är 81 procent. 
  • 48 procent av hyresgästerna föredrar paket med förebyggande insatser framför paket med reaktiva insatser. Bland villaägarna gör 34 procent samma sak.  Belysning, fysiska förbättringar i närmiljön, ökad närvaro av polis och sociala insatser i området är de åtgärder som hyresgästerna tror skulle öka tryggheten mest. 

 -Vår undersökning visar att folk hellre se fler förebyggande åtgärder i stället för visitationszoner och strängare straff. Det här ligger i linje med det Hyresgästföreningen länge har pekat på. Undersökningen ger stöd för en mängd bra insatser, från trappuppgången ända bort till polishuset. Men det krävs uthålliga, långsiktiga beslut och att vi begraver ’quick fix-tänket’ för att komma åt alla de problem som har skapat otryggheten, säger Ragnar Bengtsson, bostadspolitisk analytiker på Hyresgästföreningen och författare till Hyresgästerna 2024. 

Om undersökningen Hyresgästerna 2024: 
Hyresgästföreningen har gett undersökningsföretaget Indikator Opinion i uppdrag att genomföra en omfattande enkät om politiska och ekonomiska frågor som berör hushållens boendesituation, ekonomiska villkor och åsikter om olika bostadspolitiska åtgärder. Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval av 14 867 personer bosatta i Sverige Undersökningens fältperiod varade från vecka 10 till och med vecka 16 under våren 2024. Totalt samlades 5240 svar in. Resultaten av hela undersökningen presenteras i rapporten Hyresgästerna 2024

null
Hyresgästföreningens bostadspolitiska utredare Ragnar Bengtsson. Foto Filippa Ländin

Kontakter

Dokument

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye