Fastighetsägarna

Fjärrvärmekunderna behöver starkare skydd mot rusande priser

Dela

Kundernas ställning på fjärrvärmemarknaden måste stärkas. Det kräver Fastighetsägarna efter att ny statistik från Energiföretagen visar att fjärrvärmepriserna rusar.

Fjärrvärmepriserna ökar i genomsnitt med cirka 16 procent. Det visar att den senaste statistiken från fjärrvärmeleverantörens branschorganisation Energiföretagen Sverige. Konkurrensverket har i en färsk granskning uttalat att fjärrvärmemarknaden i stort kan kännetecknas av oskäliga priser och myndigheten betonar att det finns stora behov att stärka kundkollektivet.

– Detta är oacceptabelt att fjärrvärmebolagen utnyttjar sin monopolliknande ställning till att höja priset mer än vad som är skäligt. Det drabbar fjärrvärmekunderna, som varken kan påverka priset eller lätt byta till någon annan uppvärmningsform, säger Rikard Silverfur, Chef Utveckling & Hållbarhet på Fastighetsägarna.

Den statliga fjärrvärmenämnden har i uppdrag att medla mellan fjärrvärmebolag och kunder när det inte är möjligt att nå en överenskommelse om pris i direkta förhandlingarna. Fjärrvärmenämnden fungerar inte idag anser Fastighetsägarna, eftersom kunderna endast företräds av Konsumenternas Energimarknadsbyrå som är helägt av branschorganisationen Energiföretagen.

– Många kunder upplever Fjärrvärmenämndens medling som meningslös. Besluten i nämnden är otydliga, inkonsekventa och svåra att förstå. Dessutom saknas verklig konsumentföreträdare när beslut fattas vilket försvagar kundernas ställning ytterligare, säger Rikard Silverfur.

Fastighetsägarna efterlyser nu en tydligare reglering och ökad transparens i prissättningen av fjärrvärme. Regeringen har inlett en översyn av fjärrvärmemarknaden för att förhindra fler oskäliga prishöjningar.

– Det är avgörande att beslut snabbt kommer på plats för att stärka kundskyddet och göra konsumenterna starkare, avslutar Rikard Silverfur.

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna kräver lägre fjärrvärmepriser14.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vid den av Göteborg Energi anordnade prisdislogen den 5 juni meddelade bolaget att kostnadsökningen för 2025 kommer att överstiga de 4 % som bolaget prognoserade vid motsvarande tid förra året. Anledningen är att bränslepriserna inte fallit tillbaka så som man då förutspådde och hoppades. Av det underlag, som bolaget har skickat ut inför dialogen, framgår: ”För att under 2025 åter närma sig ägarens avkastningskrav […] behövs ett resultat kring 600 Mkr. Om detta enbart skulle göras via en prisjustering blir höjningen 11%”. Vilken prisökningen för 2025 verkligen blir meddelas av bolaget vid prisdialogens nästa möte den 19 augusti.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye