Fastighetsägarna

Larssons slutrapport visar att regeringen behöver ta ansvar för samhällsomvandlingen

Dela

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson har tagit emot slutrapporten om hållbart samhällsbyggande med åtgärder för att öka bostadsbyggandet i expanderande orter kopplat till Sveriges återindustrialisering.

Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna MittNord
Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna MittNord Fastighetsägarna MittNord

Regeringens särskilda utredare Peter Larsson överlämnade på tisdagen sin slutrapport för beredning av regeringskansliet. Fastighetsägarna ställer sig fortsatt positivt till de riskdelningsmoment som Peter Larsson framhöll i den delrapport som överlämnades redan i februari, men saknar tillräckliga förslag som får fart på bostadsbyggandet.

Vid överlämnandet av slutrapporten beskriver Peter Larsson bostadssituationen i Skellefteå som akut där det sällan är mindre än hundra nya invånare per vecka vilket gör kommunen till landets snabbast växande stad.

– Med det underlaget i utredningen menar vi på Fastighetsägarna att den tidigare utredningen om fri hyressättning i nyproduktion är den enskilt starkaste reformen för att skapa investeringsvilja i bostadsbyggandet, vilket är nödvändigt för att både stabilisera den lokala bostadsmarknaden och för att möta samhällsomvandlingens behov, säger Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna MittNord.

Måste våga tänka nytt

Förändrade tider kräver förändrade arbetssätt och regeringen måste våga tänka nytt. Den tidigare utredningen om fri hyressättning gjordes under en tid när bostadsbyggandet hade helt andra förutsättningar.

– För att främja bostadsbyggande är det nödvändigt att utmana strukturella hinder som etablerats över tid. Lösningar för finansiering och hyressättning, men även standardiserat byggande och kortare ledtider, bör prövas genom att erbjuda kommuner med snabb tillväxt möjlighet att vara testbädd för sådan innovation. De etableringsorter som berörs i Peter Larssons slutrapport är naturliga kandidater, men det finns naturligtvis fler, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef hos Fastighetsägarna Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna MittNord
Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna MittNord
Ladda ned bild

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna kräver lägre fjärrvärmepriser14.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vid den av Göteborg Energi anordnade prisdislogen den 5 juni meddelade bolaget att kostnadsökningen för 2025 kommer att överstiga de 4 % som bolaget prognoserade vid motsvarande tid förra året. Anledningen är att bränslepriserna inte fallit tillbaka så som man då förutspådde och hoppades. Av det underlag, som bolaget har skickat ut inför dialogen, framgår: ”För att under 2025 åter närma sig ägarens avkastningskrav […] behövs ett resultat kring 600 Mkr. Om detta enbart skulle göras via en prisjustering blir höjningen 11%”. Vilken prisökningen för 2025 verkligen blir meddelas av bolaget vid prisdialogens nästa möte den 19 augusti.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye