Fastighetsägarna

Fastighetsägarna kräver lägre fjärrvärmepriser

Dela

Vid den av Göteborg Energi anordnade prisdislogen den 5 juni meddelade bolaget att kostnadsökningen för 2025 kommer att överstiga de 4 % som bolaget prognoserade vid motsvarande tid förra året. Anledningen är att bränslepriserna inte fallit tillbaka så som man då förutspådde och hoppades. Av det underlag, som bolaget har skickat ut inför dialogen, framgår: ”För att under 2025 åter närma sig ägarens avkastningskrav […] behövs ett resultat kring 600 Mkr. Om detta enbart skulle göras via en prisjustering blir höjningen 11%”. Vilken prisökningen för 2025 verkligen blir meddelas av bolaget vid prisdialogens nästa möte den 19 augusti.

Fastighetsägarna GFR motsätter sig prishöjningar, som de menar driver fastighetsägare att göra investeringar i elberoende värmepumpar för att uppnå ekonomisk hållbarhet i sin fastighetsförvaltning. Med detta skulle fastighetssektorns belastning på elnätet i Göteborg öka när den istället behöver minska för att ge utrymme för den storskaliga elektrifieringen av industrin och transportsektorn.

- Ägaren, Göteborgs Stad, ställer orimligt höga avkastningskrav på sitt energibolag, menar Anders G Johansson, näringspolitisk chef vid Fastighetsägarna GFR. Stadens avkastningskrav är 8-10 % av det investerade kapitalet. Det är en oskäligt hög nivå för en monopolmarknad karaktäriserad av få och små risker och där kunderna bokstavligen är fastskruvade vid sin leverantör. Vidare är nivån avsevärt högre än genomsnittet på marknaden som ligger kring knappa 5 %.

Fastighetsägarna menar att politikerna i Göteborg behöver bestämma sig för vad som ska prioriteras; hög avkastning eller omställning till ett fossilfritt samhälle?

- Fjärrvärmekunderna hanteras nu som en kassako av Staden. Intäkterna används för att vid kommunkoncernen Göteborgs Stadshus AB finansiera kommunens allmänna verksamhet. Det orimligt höga avkastningskravet riskerar att få konsekvenser som går på tvärs med den goda och viktiga ambitionen om omställning. Det är en målkonflikt, menar Anders G Johansson.

I protokollet från prisdialogen antecknade Fastighetsägarna sin uppmaning om att ägaren behöver sänka sitt krav på avkastning. Vidare antecknade Fastighetsägarna ytterligare fem frågor som de önskar få belysta inom ramen för årets prisdialog.

Prisdialogen är en metod för att genom dialog meddela och förankra kommande års justering av priset på fjärrvärme. Dialogen ska följa en form som överenskommits i samförstånd mellan Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, HSB och Energiföretagen.

För ytterligare upplysningar, kontakta Anders G Johansson. 

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye