Svenska Ishockeyförbundet

Efter utvärdering: nuvarande seriemodell inom ligahockeyn ligger fast

Dela

Kvalmekanismen inom svensk elitherrhockey, som innebär direkt upp- och nedflyttning av ett lag mellan förbundsserierna, ligger fast. Det står klart efter att Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med berörda ligaorganisationer har utvärderat seriemodellen.

Efter gedigen utredning beslutade Förbundsmötet 2019 att införa en ny seriemodell, som innebar att direkt upp- och nedflyttning av ett lag mellan serierna på förbundsnivå inom herrhockeyn skulle införas. Den nya kvalmekanismen infördes säsongen 2020/2021.

Enligt överenskommelse har denna kvalmekanism utvärderats under säsongen 2023/2024 inom ramen för Elitkommitté Herr. Elitkommittén arbetar med viktiga frågor såsom satsningar på sportslig utveckling enligt strategin att bli bäst i världen. I samverkan med de tre elitligorna på herrsidan har Svenska Ishockeyförbundet kommit fram till att det inte finns anledning att förändra något i modellen som Förbundsmötet 2019 beslutade om.

– Som förbund har vi lyssnat på de tre ligaorganisationerna, och vi kan konstatera att det råder en bred samsyn kring att fortsätta med nuvarande kvalmekanism. De långsiktiga samarbetsavtalen mellan förbundet och ligorna skapar stabilitet i svensk elithockey, vilket ger oss goda förutsättningar att kraftsamla kring sportslig utveckling, där vi ska tillhöra världstoppen, säger Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet har samarbetsavtal med SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan fram till 2030, och en ändring av nuvarande seriemodell under avtalsperioden kräver enighet mellan parterna.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1912. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle. Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet. Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Licensprövning inför säsongen 2024/2025: Fyra klubbar i Hockeyettan nekas elitlicens, övriga beviljas licens5.7.2024 16:45:00 CEST | Pressmeddelande

SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan Alla klubbar i SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan har beviljats elitlicens för säsongen 2024/2025. Det meddelar licensnämnden för dessa ligaorganisationer idag. Tre klubbar har beviljats dispensår: Södertälje SK och Tingsryds AIF har fått ett första dispensår och Vimmerby HC har fått ett andra dispensår. Se dispensbesluten i bifogade dokument. Hockeyettan Licensnämnden för Hockeyettan har beslutat att neka elitlicens för fyra klubbar inför säsongen 2024/2025: Bäcken HC, KRIF Hockey, Kristianstads IK och Strömsbro IF. Besluten i korthet Bäcken HC Föreningen har inte inkommit i tid med begärda handlingar, och enligt underlaget som faktiskt skickats in, klarar föreningen inte kapitalkravet. KRIF Hockey Efter att ha fått dispens i förra årets licensprövning, tack vare en handlingsplan för hur det egna kapitalet skulle återställas, har KRIF Hockey inte inkommit med fullgoda handlingar till årets prövning. Föreningen uppvisar negativt kapital, och har inte skicka

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye