Håll Sverige Rent

Gamla fiskeredskap ska återvinnas på Gotland i sommar

Dela

Nu ska Gotlands uttjänta fiskeredskap samlas in och återvinnas. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta metspön, drag, håvar och smånät. Fiskeredskap är ett av de vanligaste skräpföremålen på stränder och genom att återvinna dem minskar risken för spökfiske eller nedskräpning och ökar hållbarheten inom fritidsfisket.

På återvinningscentralen i Visby där uttjänta fiskeredskap samlas in hela sommaren.
På återvinningscentralen i Visby där uttjänta fiskeredskap samlas in hela sommaren. Foto: Region Gotland

För andra året i rad kommer Fiskereturen till Gotland. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta fiskeredskap för återvinning. På ÅVC:erna kan man lämna in metspön, drag, håvar och smånät.  

–Även redskap och tillbehör från fritidsfisket riskerar att bli skräp, både i vatten och på land. Genom Fiskereturen vill vi bidra till en ökad insamling och återvinning av fiskeredskap för att skapa en skräpfri miljö, säger Eva Blidberg, sakkunnig för havsfrågor på Håll Sverige Rent. 

Uttjänta och övergivna fiskeredskap som hamnar på fel ställen i haven och i vår natur är ett stort miljöproblem. Redskapen bidrar till spridning av mikroplaster, kan snärja in fåglar och däggdjur och fortsätter att fiska under lång tid, så kallat spökfiske. Varje år förloras cirka 28 miljoner beten, 11 miljoner sänken och 140 miljoner meter fiskelina i de nordiska länderna. Det är en uppskattning som görs i en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet. 

Här kan uttjänta fiskeredskap lämnas in 1 juni till 31 augusti

  • Visby ÅVC

  • Slite ÅVC 

    • Hemse ÅVC

    Se www.gotland.se/atervinningscentraler för öppettider.

    –Insamlingen av fiskeredskap på Gotland var ifjol en dundersuccé. Flera hundra fiskenät och uppåt 1000 fiskeredskap samlades in på Gotland, så det är väldigt bra att detta görs i år igen. Det känns också hållbart att vi på dessa tre ÅVC:er kan ta emot fiskeredskap som sedan återvinns, säger Peter Daun, kommunikatör på Region Gotland. 

    Redskapen återvinns 

    Fiskereturen, som är ett samarbete mellan Båtskroten, Sotenäs kommun, Håll Sverige Rent och Fiskareföreningen Norden och finansieras av Havs- och vattenmyndigheten, är en insamlingstjänst som ska ta emot uttjänta fiskeredskap och se till att de återvinns. 

    Fiskeredskap är ofta besvärliga att återvinna. Det kan handla om stora och svårhanterliga redskap som består av många olika komponenter. Omfattande manuellt arbete krävs för att separera exempelvis stålvajrar och blysänken och se till att de återvinns istället för att hamna i deponi. Genom Fiskereturen transporteras fiskeredskapen kostnadsfritt till den marina återvinningscentralen i Sotenäs, där man specialiserat sig på att ta hand om, separera och återvinna delarna i fiskeredskapen. 

    Visste du att… 

    • I våra hav flyter det runt 75–199 miljoner ton plast 

    • Varje år ökar mängden plast med mer än 11 miljoner ton. 

    • Förlorade fiskeredskap utgör 27 procent av det marina skräpet som hittas på stränder i Europa. 

    • 94 procent av all plast i havet syns inte, utan ligger på havsbotten. 

    • Forskare varnar för att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050. 

    Från år 2025 ska producenter ansvara för insamling och återvinning av fiskeredskap enligt ett EU-direktiv. Det gäller både yrkes- och fritidsfisket. 

    Läs mer om Fiskereturen på www.fiskereturen.se

    Nyckelord

    Kontakter

    Bilder

    På återvinningscentralen i Visby där uttjänta fiskeredskap samlas in hela sommaren.
    På återvinningscentralen i Visby där uttjänta fiskeredskap samlas in hela sommaren.
    Ladda ned bild

    Länkar

    Om oss

    Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

    Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

    Facebook

    Instagram

    Följ Håll Sverige Rent

    Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

    Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

    Vita snuset på topplistan över vanligaste skräpet i fjällorter17.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

    Det som glöms i snö kommer fram i tö. Det har SkiStars medarbetare än en gång fått erfara när de för tredje året i rad genomförde en skräpplockardag på samtliga fyra destinationer i Sverige. Totalt plockades över 26 000 skräpföremål och över hälften av skräpet som hittades innehöll plast. Några av de vanligaste skräpen var fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare, visar en undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.

    Tusentals kusträddare plockar skräp på Världshavsdagen 8 juni5.6.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

    Den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Därför genomför nu Håll Sverige Rent för åttonde året i rad kampanjen Kusträddarna – sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder. Tusentals personer beräknas hjälpa till att plocka upp tonvis med skräp när startskottet går på Världshavsdagen den 8 juni.

    Skräpiga skolavslutningar och studentfiranden när plastkonfetti skjuts utomhus – trots förbud3.6.2024 12:20:00 CEST | Pressmeddelande

    Skolavslutningar, studentfiranden och sommarbröllop är bara några av de firanden som väntar för många under kommande dagar och veckor. Inte sällan firas det med konfetti. Sedan 30 april 2022 är det dock förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Trots det hittar Håll Sverige Rent fortfarande plastkonfetti i sina skräpmätningar, och en ny Novusundersökning visar att bara en av tio svenskar känner till förbudet.

    I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

    Besök vårt pressrum
    HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye