Håll Sverige Rent

Festivalsommar: tre nya skräpregler som gäller i år

Dela

Den svenska festivalsommaren är här och listan över event de kommande veckorna är lång. Det är allt från Urkult i Sollefteå till Way Out West i Göteborg där tiotusentals besökare samlas för att njuta av musik, mat och folkfest. Gemensamt för alla större evenemang i sommar är tre nya skräpregler som börjat gälla 2024 i syfte att minska nedskräpningen.

I år gäller tre nya regler som ska minska mängden skräp på festivaler och andra event. Foto: Håll Sverige Rent / Rickard Croy
I år gäller tre nya regler som ska minska mängden skräp på festivaler och andra event. Foto: Håll Sverige Rent / Rickard Croy

–Festivaler och andra stora event där många människor samlas ger ofta upphov till mycket skräp. De nya reglerna visar en tydlig riktning, men arrangörer måste även arbeta aktivt med sin kommunikation till besökare för att få dem att också agera korrekt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

Nya skräpregler som gäller från 1 januari i år

1. Plastglas är helt förbjudna 
Engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast helt förbjudna. Det betyder att de plastglas som tidigare använts på festivaler och andra evenemang för att servera dryck inte längre får säljas.

2. Besökare måste erbjudas flergångsalternativ för mat och dryck
Konsumenten ska nu kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Lagen gäller för nästan alla serveringar som säljer mat och dryck i engångsmuggar och matlådor, och gäller även på festivaler och andra tillfälliga evenemang där nu matförsäljare måste kunna erbjuda flergångsalternativ. 

3. Det måste finnas källsortering
Den som arrangerar en offentlig tillställning utomhus måste ge besökarna möjlighet att sortera sitt förpackningsavfall. Det betyder att festivalarrangörer måste möjliggöra för besökare att sortera sitt skräp inne på festivalområdet. Det räcker inte att bara sätta upp papperskorgar utan det ska finnas separata kärl för exempelvis papper, plast, glas och metall. 

Det är vanligt att det på festivaler också förekommer konfetti i samband med artisters uppträdanden, men sedan 30 april 2022 är det helt förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Förbudet är en del av EU:s engångsplastdirektiv för att minska nedskräpning av engångsplast. En Novusundersökning som Håll Sverige Rent nyligen låtit göra visar att endast en av tio svenskar känner till förbudet, och att nästan nio av tio vill se att plastkonfetti slutar säljas helt. 

Läs mer om de nya skräpreglerna och engångsplastdirektivet på Naturvårdsverkets hemsida. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I år gäller tre nya regler som ska minska mängden skräp på festivaler och andra event. Foto: Håll Sverige Rent / Rickard Croy
I år gäller tre nya regler som ska minska mängden skräp på festivaler och andra event. Foto: Håll Sverige Rent / Rickard Croy
Ladda ned bild
Sommarens festivaler lockar tiotusentals besökare runt hela landet. Foto: Håll Sverige Rent / Rickard Croy
Sommarens festivaler lockar tiotusentals besökare runt hela landet. Foto: Håll Sverige Rent / Rickard Croy
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Gamla fiskeredskap ska återvinnas på Gotland i sommar25.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska Gotlands uttjänta fiskeredskap samlas in och återvinnas. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta metspön, drag, håvar och smånät. Fiskeredskap är ett av de vanligaste skräpföremålen på stränder och genom att återvinna dem minskar risken för spökfiske eller nedskräpning och ökar hållbarheten inom fritidsfisket.

Vita snuset på topplistan över vanligaste skräpet i fjällorter17.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Det som glöms i snö kommer fram i tö. Det har SkiStars medarbetare än en gång fått erfara när de för tredje året i rad genomförde en skräpplockardag på samtliga fyra destinationer i Sverige. Totalt plockades över 26 000 skräpföremål och över hälften av skräpet som hittades innehöll plast. Några av de vanligaste skräpen var fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare, visar en undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.

Tusentals kusträddare plockar skräp på Världshavsdagen 8 juni5.6.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Därför genomför nu Håll Sverige Rent för åttonde året i rad kampanjen Kusträddarna – sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder. Tusentals personer beräknas hjälpa till att plocka upp tonvis med skräp när startskottet går på Världshavsdagen den 8 juni.

Skräpiga skolavslutningar och studentfiranden när plastkonfetti skjuts utomhus – trots förbud3.6.2024 12:20:00 CEST | Pressmeddelande

Skolavslutningar, studentfiranden och sommarbröllop är bara några av de firanden som väntar för många under kommande dagar och veckor. Inte sällan firas det med konfetti. Sedan 30 april 2022 är det dock förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Trots det hittar Håll Sverige Rent fortfarande plastkonfetti i sina skräpmätningar, och en ny Novusundersökning visar att bara en av tio svenskar känner till förbudet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye