Den saknade konsekvensutredningen
Regeringens utredning om behovsprövad arbetskraftsinvandring innehåller en konsekvensanalys som helt utesluter de gröna näringarna. En seriös analys måste utgå från de kollektivavtalade löner som finns på svensk arbetsmarknad och vilka effekterna blir, även för de gröna näringarna. Därför presenterar Gröna arbetsgivare ”Den saknade konsekvensutredningen” som en bilaga till SOU 2024:15, vilken visar på allvarliga konsekvenser för företagen.

Regeringens lönekrav ligger betydligt högre än de kollektivavtalade lönerna som personal från tredje land har inom de gröna näringarna. Det råder brist på arbetskraft inom alla yrkeskategorier, men djurskötare, maskinförare och skogsarbetare är yrkesroller som sticker ut. Möjligheten att anställa personer från länder utanför EU är avgörande för många verksamheter. Trots detta saknas de gröna näringarna helt i konsekvensutredningen för det föreslagna lönegolvet för arbetskraftsinvandrare.
- Vi har nu överlämnat ”Den saknade konsekvensutredningen” till migrationsminister Maria Malmer Stenergard för att ge ett mer komplett underlag. Budskapet är att regeringen på kort sikt måste besluta om ett generellt undantag för de gröna näringarna och på längre sikt agera så det är varje branschs kollektivavtalade lönenivåer som gäller för all arbetskraftsinvandring, säger Lena-Liisa Tengblad vd Gröna arbetsgivare.
Om Sveriges förmåga att bedriva lant- och skogsbruk inte ska riskeras måste regeringen ta till sig slutsatserna från ”Den saknade konsekvensutredningen”. Dessa kan sammanfattas i fem övergripande punkter:
- På kort sikt kan inte plantering, sådd och skörd utföras som planerat. På längre sikt påverkas företagens möjlighet till expansion, tillväxt och konkurrenskraft samt vilja att utvecklas i Sverige.
- Ett avsevärt högre löneläge i Sverige skulle missgynna den svenska skogsindustrin och det svenska lantbruket i relation till omgivande länder.
- Fler tillsvidareanställda kommer att ersättas av säsongsanställda från tredje land. Det får till följd att företagen måste lägga mer tid och resurser på att rekrytera och lära upp ny personal varje år.
- Oseriösa aktörer som hittar modeller för att kringgå systemet riskerar att konkurrera ut seriösa företag med avtalsenliga löner. Följden kan bli fler utlänningar som vistas i Sverige illegalt, utan skyddsnät och med risk att utsättas för människoexploatering.
- Lönekravet riskerar att helt underkänna den svenska modellen och bidra till en löneglidning som slår hårt mot de gröna näringarna.
”Den saknade konsekvensutredningen” ligger bilagd i detta pressmeddelande.
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschefGröna arbetsgivare
Tel:+46 70-672 52 85johan.grauers@grona.orgDokument
Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.
För mer information om oss, besök vår webbplats.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Löneökningstakten växlar ner, men för lite1.4.2025 02:43:07 CEST | Pressmeddelande
Ett tvåårigt avtal på 6,4 procent innebär en viss nedväxling, men en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen. Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag.
Gröna arbetsgivare positiva till Miljöpartiets förslag om sänkt arbetsgivaravgift för lantbrukare31.3.2025 15:42:31 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare är positiva till Miljöpartiets förslag om halverad arbetsgivaravgift för lantbrukare och livsmedelstillverkare. Lägre kostnader för att anställa skulle vara positivt för både lantbrukets möjligheter att anställa och Sveriges livsmedelsberedskap.
Livsmedelsstrategin 2.0 kan bli ett luftslott21.3.2025 16:38:00 CET | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare tycker att det är bra att regeringen ser behovet av att uppdatera livsmedelsstrategin. Det riskerar dock att bli ett luftslott om man inte tar med behovet av fler naturbruksutbildade gymnasieelever och utländsk arbetskraft.
Gröna arbetsgivare accepterar Opo:s hemställan21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
De opartiska ordförandens (Opo) föreslår ett treårigt löneavtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent. Det ligger i paritet med de finska avtalen. För det svenska skogsbruket är det viktigt att den internationella konkurrenskraften bibehålls eller i bästa fall stärks.
LO vilseleder om konsekvenser av kortad arbetstid13.3.2025 13:57:09 CET | Pressmeddelande
I Sverige jobbar vi 28 timmar i veckan, men det borde vara lägre enligt LO:s nya rapport om arbetstid. Trots komptensbrist och en växande försörjningskvot anser man att Sverige kan unna sig kortare arbetstid. Gröna arbetsgivare frågar sig vem som ska betala om mindre arbete ska utföras till samma kostnad och för den produktion som inte sker under de timmar som LO vill ska försvinna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum