Festivalsommar: tre nya skräpregler som gäller i år
Den svenska festivalsommaren är här och listan över event de kommande veckorna är lång. Det är allt från Urkult i Sollefteå till Way Out West i Göteborg där tiotusentals besökare samlas för att njuta av musik, mat och folkfest. Gemensamt för alla större evenemang i sommar är tre nya skräpregler som börjat gälla 2024 i syfte att minska nedskräpningen.

–Festivaler och andra stora event där många människor samlas ger ofta upphov till mycket skräp. De nya reglerna visar en tydlig riktning, men arrangörer måste även arbeta aktivt med sin kommunikation till besökare för att få dem att också agera korrekt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Nya skräpregler som gäller från 1 januari i år
1. Plastglas är helt förbjudna
Engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast helt förbjudna. Det betyder att de plastglas som tidigare använts på festivaler och andra evenemang för att servera dryck inte längre får säljas.
2. Besökare måste erbjudas flergångsalternativ för mat och dryck
Konsumenten ska nu kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Lagen gäller för nästan alla serveringar som säljer mat och dryck i engångsmuggar och matlådor, och gäller även på festivaler och andra tillfälliga evenemang där nu matförsäljare måste kunna erbjuda flergångsalternativ.
3. Det måste finnas källsortering
Den som arrangerar en offentlig tillställning utomhus måste ge besökarna möjlighet att sortera sitt förpackningsavfall. Det betyder att festivalarrangörer måste möjliggöra för besökare att sortera sitt skräp inne på festivalområdet. Det räcker inte att bara sätta upp papperskorgar utan det ska finnas separata kärl för exempelvis papper, plast, glas och metall.
Det är vanligt att det på festivaler också förekommer konfetti i samband med artisters uppträdanden, men sedan 30 april 2022 är det helt förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Förbudet är en del av EU:s engångsplastdirektiv för att minska nedskräpning av engångsplast. En Novusundersökning som Håll Sverige Rent nyligen låtit göra visar att endast en av tio svenskar känner till förbudet, och att nästan nio av tio vill se att plastkonfetti slutar säljas helt.
Läs mer om de nya skräpreglerna och engångsplastdirektivet på Naturvårdsverkets hemsida.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder


Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR
Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.
Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.
Hundbajs och nedskräpning – vad säger lagen?18.3.2025 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Våren är här, och med den smältande snön dyker mindre trevliga överraskningar upp längs våra gator och promenadstråk – hundbajs och slängda bajspåsar. Ett återkommande problem varje år som påverkar både trivsel och miljö. Det många inte vet är att det räknas som nedskräpning och kan ge böter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum