Vision

Pressinbjudan: Vision i Almedalen

Dela

Den explosionsartade sjukfrånvaron i välfärden, kostnaden för hyrpersonal, den nya socialtjänstlagen samt anmälningsplikten för offentliganställda. Det är några av de ämnen som Vision tar upp i sina evenemang och seminarier i Almedalen.

Veronica Magnusson, ordförande i Vision
Veronica Magnusson, ordförande i Vision Fotograf: Johanna Jansson, Vision

Vision är på plats tisdagen den 25 juni till och med torsdagen den 27 juni. Välkomna till våra seminarier – ingen föranmälan behövs!

Tisdagen den 25 juni

Seminarium: Hur påverkar en anmälningsplikt välfärden och demokratin?

Under hösten kommer en statlig utredning att föreslå att myndigheter ska ange papperslösa personer till polisen och migrationsverket. Hur påverkas samhället och vad händer med medarbetarna om dessa ska arbeta som gränspoliser vid sidan av sina egentliga uppdrag?

Tid: Tisdag 25/6 kl. 10.00–11.00
Var: Mellangatan 19, Gotlands museum, Sävesalen
Arrangör: Facken i Välfärden
Medverkande: Veronica Magnusson, ordförande i Vision, Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal, Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare, Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR, Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S) i Uppsala samt ordförande för SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg, Jesper Neuhaus, vice vd och chef arbetsgivarfrågor i Fremia, Magnus Resare, riksdagsledamot (M) i socialförsäkringsutskottet, Malin Danielsson, riksdagsledamot (L) i konstitutionsutskottet, Ulrika Westerlund, riksdagsledamot (MP) i socialutskottet och Ursula Berge, Akademikerförbundet SSR (moderator)

Manifestation: Kritik mot anmälningsplikten – angiverilagen

Förslaget om en informationsplikt kommer att innebära att det införs en skyldighet för offentliganställda att anmäla papperslösa personer som de möter i sitt arbete. Facken i Välfärden, vars 1,2 miljoner medlemmar kommer att påverkas mest av förslaget, anordnar en manifestation för att synliggöra att kritiken är lika stark nu som tidigare. 

Tid: Tisdag 25/6 kl. 13.00–14.00
Var: Donners plats
Arrangör: Facken i Välfärden (Vision, Kommunal, Vårdförbundet, Sveriges lärare och Akademikerförbundet SSR)

Seminarium: Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön i välfärden

De senaste 13 åren har det skett en femdubbling av de stressrelaterade sjukfallen, och flest är de inom välfärden. Förutom stort mänskligt lidande orsakar sjukskrivningarna stora kostnader för samhället. Välkomna till ett samtal om de höga sjuktalen i välfärdsyrkena och hur vi kan investera oss ur denna kris.

Tid: Tisdag 25/6 kl. 11.30–12.30
Var: Mellangatan 19, Gotlands museum, Sävesalen
Arrangör: Facken i Välfärden
Medverkande: Veronica Magnusson, ordförande i Vision, Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal, Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR, Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare, Laura Hartman, samhällsekonomisk expert och docent i nationalekonomi, Caroline Olsson, chef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR, Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot (S) i socialutskottet, Oliver Rosengren, riksdagsledamot (S) i arbetsmarknadsutskottet, Lisa Bondesson (moderator)

Mingel: Så synliggör vi det osynliga arbetet på jobbet!

Kvinnor lägger upp till 200 fler timmar per år på icke-meriterande arbete än manliga kollegor. Vi vill rivstarta Almedalen med att prata om hur vi synliggör de osynliga arbetsuppgifterna på arbetsplatserna. Välkommen att mingla och lyssna på scensamtal.

Tid:
Tisdag 25/6 kl. 17.00–19.00
Var: TCO-landet
Arrangör: Vision och Make Equal
Medverkande: Veronica Magnusson, ordförande i Vision, Ida Östensson, ordförande i Make Equal, Cecilia Elving, ordförande Liberala kvinnor, Lisa Nåbo, ordförande SSU, Caroline Cederquist, press- och opinionschef Vision (moderator)
Anmälan: Minglet är öppet för alla men anmälan krävs: https://bit.ly/455CHef

Onsdagen den 26 juni

Hur bygger vi en välfärd där det är rusning till jobben?

Kommunerna har ökat sina kostnader för inhyrd personal med över 300 % de senaste tio åren. 2022 var kostnaden 3,2 miljarder kronor. Är det värt priset? Hur skapar vi en välfärd där det är rusning till jobben?

Tid: Onsdag 26/6 kl. 13.00–13.45
Var: TCO-landet
Arrangör: Vision
Medverkande: Veronica Magnusson, ordförande i Vision, Eva Domanders, vd kompetensföretagen-bemanningsbolagen, Almega, Ulrika Emilsson, enhetschef för hemsjukvården i Säffle kommun, Caroline Olsson, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR, Caroline Cederquist, press- och opinionschef Vision (moderator)

Torsdagen den 27 juni

Nya socialtjänstlagen – kommer barn och unga att få bättre stöd?

En ny socialtjänstlag är efterlängtad både av de som arbetar utifrån den och de som ska få skydd utifrån den. Behovet av en reform har aldrig varit större. Lagen förväntas träda i kraft sommaren 2025, men möter den de utmaningar som finns?

Tid: Torsdag 27/6 kl. 08.45–09.15
Var: TCO-landet
Arrangör: Vision och Maskrosbarn
Medverkande: Veronica Magnusson, ordförande i Vision, Linn Englund, tf påverkanschef i Maskrosbarn, Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister (M), Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande (S) i socialutskottet, Maria Heimer, docent på Uppsala Universitet, Åsa Furén-Thulin, sektionschef socialtjänst på SKR, Caroline Cederquist, press- och opinionschef Vision (moderator)

Nyckelord

Kontakter

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye