Region Kronoberg

Dispens från dygnsvila ger extra ambulanser i Kronoberg

Dela

Regionen har nu fått dispens hos arbetstidsnämnden för dygnstjänstgöring i ambulanssjukvården i sommar. Det innebär att verksamheten kan bemanna flera ambulanser.

Cecilia Forss/Region Kronoberg

På grund av svårigheter att bemanna har akuten på Ljungby lasarett stängt mellan kl. 18-07 från den 10 juni till och med den 19 augusti. Det gör att ambulansen behöver förstärka i de västra delarna nattetid. För att lösa bemanningen ansökte regionstyrelsen om dispens från EU:s arbetstidsregler så att de anställda ska kunna jobba dygnslånga pass.

Ett välkommet besked

I veckan kom beskedet att ambulansverksamheten får dispens.

– Nu kan vi bemanna ytterligare ambulanser i både västra och östra Kronoberg och ha stationerade ambulanser i alla kommuner, säger Fredrik Dahlberg, verksamhetschef för ambulansen.

Han är noga med att understryka att dygnsarbetspass är en tillfällig lösning under sommaren, eftersom det är viktigt att medarbetarna får den vila de behöver.

– Vi har använt oss av dygnstjänstgöring inom ambulansen innan de nya arbetstidsreglerna trädde i kraft den 1 oktober 2023, så det finns en stor erfarenhet i verksamheten av att balansera de risker som de långa arbetspassen medför, säger Fredrik Dahlberg.

Ambulanserna finns på plats från och med vecka 29, den 15 juli, innan dess är ambulans omfördelad från Östra sidan för att förstärka Ljungby nattetid.

Nyckelord

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

Obesitaspatienter erbjuds nytt behandlingsupplägg22.7.2024 10:03:53 CEST | Pressmeddelande

Mer än hälften av Sveriges befolkning lider av övervikt eller obesitas. Obesitas, det vill säga BMI över 30, ökar risken för flera allvarliga hälsotillstånd och många av dessa personer passerar både primärvården och sjukhusvården. På Primärvårdens hälsoenhet arbetar man med obesitaspatienter med BMI 30-35 och erbjuder sedan årsskiftet en ny behandling med fokus på att nå både snabba och långsiktiga resultat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye